Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Mestna svetnica Mojca Sojar (foto: NSi)
Mestna svetnica Mojca Sojar | (foto: NSi)

V Ljubljani slabe razmere v prometu in počasna obnova

Slovenija | 20.08.2024, 13:10 Jernej Dragar

Ljubljana si do prihodnjega leta obeta izgradnjo novega potniškega centra. Ta bo obsegal prenovljeno železniško postajo ter razširjene vpadnice, ki vodijo do glavne postaje. V času del v prestolnici pa lahko pričakujemo še slabše razmere na cesti, kjer razmere že sedaj niso rožnate.

Pokriti peroni in razširjen podhod

Sama prenova potniškega centra obsega izgradnjo nadhoda s postajno dvorano, preureditev potniških in tovornih tirov s pokritimi peroni ter prenovljen in razširjen podhod. Prenovili bodo tudi postajno poslopje ter uredili parke na vzhodni in zahodni strani poslopja ter ob izhodu podhoda ob Vilharjevi cesti.

Samo 30 peronov za avtobuse

Zraven naj bi stala nova pokrita avtobusna postaja. Vendar se že pred začetkom gradbenih del pojavljajo pomisleki, saj je načrtovanih zgolj 30 peronov za avtobuse, čeprav jih Avtobusna postaja Ljubljana trenutno uporablja 35. Poslovne kapacitete projekta dopolnjuje tudi stolpnica v južnem delu, ki bo z 20 nadstropji najvišja stavba v Ljubljani. Vse to pa bo vključeno v kompleks Emonika, kjer so načrtovani tudi novi poslovni prostori, nakupovalno središče, stanovanja in petzvezdični hotel.

Potniški center Ljubljana
Potniški center Ljubljana © Emonika

Slabe razmere v prometu in občasna obnova

Celoten projekt je ocenjen na nekaj manj kot milijardo evrov, medtem ko prebivalci Ljubljane že leta opozarjajo na slabe razmere v prometu in počasno obnovo. »Se pa v zadnjem času pojavlja vse več kritik občanov, ki pošiljajo na spletni portal MOL tudi fotografije zelo slabih cestišč. Sporočajo, da imajo ceste luknje, kjer se ob deževju nabirajo velike luže, da je bila cesta slabo zakrpana, da drevesne korenine dvigujejo cestišča, kolesarsko stezo ali pločnik in da so slednji slabo očiščeni,« je za naš radio povedala svetnica Mestne občine Ljubljana Mojca Sojar.

Lažna predstava, da se vedno nekaj dela

»Pri tem je zelo bistvena organizacija sočasnih ali zaporednih del različnih izvajalcev, kar pa Ljubljani ne gre vedno najbolje, saj so občani že večkrat sporočili, kako so opazovali enega izvajalca, ki je prekopal del cestišča, položil vode in zakopal ali celo asfaltiral, za njim pa je po prav ne dolgem času prišel nov izvajalec in ponovno razkopal isti del cestišča,« je še dodala mestna svetnica. Kritična je bila še do spletnega portala občine, ki svojih podatkov ne posodablja redno in s tem ustvarja dodatno zmedo in po njenih besedah lažno predstavo, da se vedno nekaj dela.

Slovenija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...