Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Učitelj pri pouku (foto: Pexels)
Učitelj pri pouku | (foto: Pexels)

Imajo v mengeški šoli dovolj učiteljev?

Slovenija | 19.08.2024, 15:15 s. Meta Potočnik

Bliža se začetek šolskega leta, ki se ga najbrž najbolj veselijo prvošolčki, ki bodo letos imeli prvič obvezni tuji jezik. Nekoliko manj pa tisti ravnatelji, ki se soočajo s pomanjkanjem učiteljev, saj jih po nekaterih ocenah primanjkuje vsaj 4000. Kako jim to uspeva v OŠ Mengeš, je za naš radio povedal ravnatelj Sašo Božič.

Kaj bodo dobili z novimi prostori?

V mengeški šoli že nekaj časa potekajo gradbena dela, ki se bodo končala šele naslednje leto. In kaj bodo pridobili z novimi prostori? »Kjer bomo dobili prepotrebno novo veliko jedilnico in kuhinjo, tri nove tehnične učilnice in novo knjižnico, hkrati veliko avlo, za naše učence.«

Kadrovski izzivi

Seveda nas je zanimalo, ali imajo dovolj učiteljev, saj so velika šola, v katero bo 1. septembra vstopilo kar 90 prvošolskih otrok. »Tako kot vse slovenske šole, se tudi pri nas soočamo s kadrovskimi izzivi, ki jih zaenkrat uspešno rešujemo. Je res, da imamo neke vrste sreče na tem področju, na vseh šolah ni tako, ker danes dobiti učitelja, je zahtevna naloga, še posebej pa dobrega učitelja.«

Ravnatelj Sašo Božič
Ravnatelj Sašo Božič © ARO

Kako se soočajo s težjimi primeri nasilja in neupoštevanja pravil?

So šola, kjer pravilnik o šolskem redu ne dovoljuje uporabe mobilnih naprav učencem znotraj šole in v času pouka. Kdor to krši, mu telefon učitelj vzame in ponj mora priti eden od staršev. Ob tem se ravnatelj Božič zaveda, da bodo vzgojni problemi vedno obstajali.

In kako se soočajo s težjimi primeri različnih vrst nasilja in neupoštevanja pravil? »Najbolj pomembno je sodelovanje s starši, kadar z njimi najdemo skupni jezik, se da rešiti marsikaj. Ne najdemo pa ga vedno. Največjo težavo vidim pri tistih najbolj problematičnih primerih, ko šoli zmanjka kakršenkoli vzvod, zato, da bi še lahko vzgojno ukrepala. Ker, če na drugi strani ni sodelovanja staršev, je vseeno, če otrok dobi vzgojni ukrep, potem šola slej ko prej pride do točke, ko nima nobenega vzvoda.«

Prevetritev šolskega sistema

In tu ostajajo šole nemočne, zato si Božič želi, da bi prišlo do celostne prevetritve šolskega sistema. Povejmo še, da bodo zaposleni starši prvošolcev lahko na prvi šolski dan koristili dodaten dan plačanega dopusta za spremstvo otroka v šolo. Gre za izredni dopust, ki ga delodajalec delavcu odmeri, če ta zanj zaprosi in predloži dokazilo, da gre njegov otrok v prvi razred.

Slovenija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...