Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Gregor Vertačnik, univ. dipl. meteorol., ARSO (foto: Osebni arhiv)
Gregor Vertačnik, univ. dipl. meteorol., ARSO | (foto: Osebni arhiv)

Letošnji julij najtoplejši od leta 1950, a na srečo to poletje skoraj nimamo suše

Novice | 07.08.2024, 13:14 s. Meta Potočnik

Vremenoslovci so sporočili, da je bil letošnji julij najtoplejši vsaj od leta 1950, nadpovprečno osončen in podpovprečno namočen. Pri tem je zanimivo, da smo imeli pred dvema letoma tudi zelo vroče poletje in hudo sušo, ki je letos k sreči ni. Zakaj je tako in kaj nas čaka v prihodnjih dneh, ko nam napovedujejo kar visoke temperature, je za naš radio povedal klimatolog Gregor Vertačnik.

V juliju je temperaturni odklon je večinoma znašal med 2,0 in 3,0 stopinje Celzija. »Moram povedati, da je letošnji julij že 14. zapored z nadpovprečno temperaturo, kar je najdaljši niz doslej. In kar je še potrebno reči je, da julij izstopa le po visokih temperaturah, medtem ko je bil padavinsko le malo pod povprečjem namočenosti in sicer najbolj na južnem delu Slovenije in ponekod na zahodu.«

Padavine v juliju 2024
Padavine v juliju 2024 © ARSO

Zanimalo nas je, zakaj letos nimamo suše, četudi so temperaturni valovi kar dolgi in vroči?

»Srečo imamo, da sta bili zima in pomlad dobro namočeni. V tem pogledu je bil dober tudi junij, zato se je sušno obdobje začelo šele prvi teden julija, in še to bolj ob južni meji s Hrvaško in ponekod v zahodni Sloveniji. Še zlasti na Štajerskem in Koroškem je bilo padavin povprečno ali celo nadpovprečno veliko. Kar spomnimo se na nekatera neurja, ki so v tistih krajih prinesle precejšnje količine dežja.«

In temperature morja letos?

Povprečna temperatura morja je bila junija 20,85 stopinje Celzija. To je nova rekordna vrednost za junij, so zapisali vremenoslovci.

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh?

Po krajši osvežitvi teh dneh, in jutrišnjih lokalnih plohah in nevihtah, se nam od petka naprej obeta prvi avgustovski vročinski val.
»Višek vročinskega vala pričakujemo v torek in sredo, ko se bodo temperature dvignile do 35 stopinj, ponekod tudi do 40. V sredo bo podobno, v četrtek in petek pa se utegne ta vročinski val končati ali pa se bo temperatura malce znižala,« je za naš radio povedal klimatolog Gregor Vertačnik iz Agencije RS za okolje.

Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...