Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Nemški proizvajalci avtomobilov in njihovi dobavitelji so zaradi padajočega povpraševanja pesimistični glede prihodnjih mesecev. Spajanje šarije, motorja in pogonskega sklopa s karoserijo. (foto: dpa/STA)
Nemški proizvajalci avtomobilov in njihovi dobavitelji so zaradi padajočega povpraševanja pesimistični glede prihodnjih mesecev. Spajanje šarije, motorja in pogonskega sklopa s karoserijo. | (foto: dpa/STA)

Stanje v nemški avtomobilski industriji se še poslabšuje

Novice | 05.08.2024, 09:45 Uredništvo Radia Ognjišče

Položaj nemških proizvajalcev avtomobilov se je julija še poslabšal, ugotavlja münchenski Inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Kazalnik, ki meri razpoloženje v poslovnem okolju panoge, se je v primerjavi z junijem po sezonsko prilagojenih podatkih znižal z -9,5 točke kar na -18,3 točke, poroča STA. Stanje je zaskrbljujoče tudi za Slovenijo, saj je precejšen delež naše industrije vezan na dogajanje pri nemških partnerjih.

"Kriza v avtomobilski industriji se poglablja," je najnovejšo raziskavo komentirala strokovnjakinja za industrijo pri Ifu Anita Wölfl.

Avtomobilski proizvajalci so pesimistični tako glede trenutnih razmer, kot tudi glede pričakovanj za prihodnjih šest mesecev. Kazalnik glede trenutnih razmer je julija padel za 10 točk, in sicer z junijskih 3,2 točke na -6,8 točke. Vrednost kazalnika glede pričakovanj za prihodnjo polovico leta pa je z junijskih -21,3 točke padel na -29,1 točke.



Wölfl še ocenjuje, da se razmere v prihodnjih nekaj mesecih še ne bodo izboljšale. Izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti je padla na 77,7 odstotka, kar je devet odstotnih točk pod dolgoletnim povprečjem. 43,1 odstotka podjetij poroča o primanjkljaju naročil, potem ko je bilo aprila takšnih 29,2 odstotka. Izvozna pričakovanja so julija padla na -16,8 točke, kar je več kot 13 odstotnih točk nižje kot junija, so še sporočili z Ifa.

Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...