Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Številni pri sveti maši ob začetku Mladifesta (foto: Radio Mir Medžugorje)
Številni pri sveti maši ob začetku Mladifesta | (foto: Radio Mir Medžugorje)

Mladifest v Medžugorju utripa v veselju in veri tisočev mladih vsega sveta

Slovenija | 02.08.2024, 10:07 s. Meta Potočnik

Na Mladifest v Medžugorju se je tudi letos zbralo več kot 50.000 mladih. Med njimi je veliko mladih iz Slovenije. Med pričevalci je tokrat sestra Medhin Tesfay iz skupnosti Hčera krščanske ljubezni, ki živi v etiopski pokrajini Tigray. Je prava humanitarna junakinja, saj je med nedavno državljansko vojno pomagala rešiti nešteto življenj. Sestra Medhin vodi delo tamkajšnje regijske svetovne dobrodelne organizacije za šolsko prehrano Mary's Meals – Marijini obroki. S prepotrebnim dnevnim obrokom vsak šolski dan dosegajo več kot 110.000 otrok.

Mladi v Medžugorju iščejo Boga in potrditev v veri

Na 35. Mladifestu v Medžugorju se je tudi letos zbralo skoraj 50.000 mladih iz vsega sveta. Med njimi je veliko romarjev iz Slovenije. Včerajšnjo prvo mašo je daroval apostolski nuncij v BiH Francis Assisi Chullikatta. Svoje sporočilo je mladim poslal tudi papež Frančišek. Mi pa smo poklicali kaplana v Škofovi zavodih Petra Čemažarja, ki spremlja avtobus Katoliške mladine.

Vsi dogodki se odvijajo na velikem prizorišču za cerkvijo, kjer so postavljene klopi. Izjema sta procesija in zgodnja jutranja maša na Križevcu, kamor se bodo mladi iz Slovenije odpravili skupaj. Vsak dan začenjajo z jutranjo molitvijo, premišljevanjem in kratko katehezo, ki jo pripravi eden od duhovnih spremljevalcev.

Mlade privlači svetost, Marija in prijateljstvo

In kaj mlade privlači na tem svetem kraju? Duhovnik Peter Čemažar, ki skupaj z Janezom Meglenom te dni duhovno spremlja mlade, je za naš radio povedal: »Udeležujemo se skupnega programa. Zjutraj smo se že povzpeli na Križevac, zmolili rožni venec in križev pot. Na tej poti je vedno lepo in nekaj posebnega. Ko res mladi s srcem vstopijo v skrivnost Jezusovega trpljenja. Na vrhu smo se spočili, in imeli še nekaj časa za tiho molitev. Hkrati se je oblikovala skupina fantov, ki so imeli pomembna duhovna in verska vprašanja, saj se na takšnih krajih bolj odprejo kakor običajno.
Ta kraj jih privlači, ker so tukaj v družbi vrstnikov in ker se tukaj dogajajo svete reči: molitev, spoved, tišina, osebni pogovor z Bogom. Tu dobijo potrdite, da v veri niso sami, da je lepo biti kristjan.«

Tudi papež je nagovoril mlade

Sporočilo papeža Frančiška je sinoči prebral apostolski vizitator v župniji Medžugorje nadškof Aldo Cavalli in se nanaša na geslo festivala iz Lukovega evangelija: »A le eno je potrebno. Marija si je izvolila dobri del, ki ji ne bo odvzet.«

»Dragi prijatelji, poklicani ste, da kot Marija postanete verodostojni Jezusovi učenci. Zato ostajajte v navzočnosti tega Učitelja. Premišljujte bojo besedo in pustite, da razsvetli vaš razum in srce, da tako odkrijete in sodelujete z načrtom, ki ga ima nebeški Oče za vsakega od vas. Zato vas spodbujam, da se tesno povežete z evangelijem, da ga nosite s seboj, da vam bo postal kakor kompas, ki kaže pot. Ko ga boste brali, boste spoznavali Kristusa, kakor je rekel sv. Hieronim: »Kdor ne pozna Svetega pisma, ne pozna Kristusa.« Krepite duha tudi v zakramentu sprave in častite Jezusa od srca do srca v evharističnem češčenju.«

Lik sv. Alfonza Ligvorija

Za velik lik tistega, ki je izbral najboljši del, pa je apostolski nuncij Chullikatta mladim pokazal zgled sv. Alfonza Ligvorija, ki je zaznamoval 19. stoletje:
»Povsem se je posvetil Bogu in za seboj pustil privlačno prihodnost in varljivosti sveta. Čeprav je bil rojen v plemiški družini, se je trdno odločil in izbral najboljši del: kar je imel, je želel deliti z ubogimi in revnimi v predmestjih rodnega Neaplja. Postal je pridigar, spovednik in ljudski misijonar. Kot škof je neutrudno služil vsem do smrti. Ta čudovit zgled mladeniča potrjuje, da Bog vsem, ki izberejo »najboljši del« obilno deli blagoslov, modrost, dobroto in polnost milosti. Daje jim moč, da lahko na preprost način hodijo po poti krščanske zrelosti za Jezusom.«

Med pričevalci letos izstopa sestra Medhin Tesfay iz skupnosti Hčera krščanske ljubezni ali usmiljenk ki živi v etiopski pokrajini Tigray. Je prava humanitarna junakinja, saj je med nedavno državljansko vojno pomagala rešiti nešteto življenj. Sestra Medhin vodi delo tamkajšnje regijske svetovne dobrodelne organizacije za šolsko prehrano Mary's Meals – Marijini obroki. S prepotrebnim dnevnim obrokom vsak šolski dan dosegajo več kot 110.000 otrok.

Tukaj lahko spremljate neposredne prenose srečanja: https://radio-medjugorje.com/

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu, Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...