Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Volk (Canis lupus) (foto: Wageningen University & Research)
Volk (Canis lupus) | (foto: Wageningen University & Research)

Na Nizozemskem volk ugriznil deklico

Kmetijstvo | 29.07.2024, 10:05 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Občina Leusden v osrednjem delu Nizozemske je pred dobrim tednom zaprla del obsežnega naravnega rezervata Den Treek, potem ko je volk ugriznil deklico, ki je bila tam na sprehodu v okviru obšolskih dejavnosti. Park bo po navedbah predstavnikov sveta občine vzhodno od Utrechta preventivno delno zaprt do 15. avgusta.

»V občini Leusden je nedavno prišlo do več incidentov, v katerih so bili udeleženi volkovi. Živali so ravnale zaščitniško, verjetno zaradi mladičev. Ker predhodna opozorila o izogibanju določenim delom parka Den Treek niso zalegla, se je občina odločila za začasno zaprtje dela parka do 15. avgusta,« so zapisali na spletni strani občine, na območju katere se nahaja narodni park.

Občina se je za to potezo odločila, potem ko je v začetku prejšnjega tedna volk ugriznil deklico, ki je bila tam na sprehodu z vrtcem. Volk jo je ugriznil v stegno, pri čemer je utrpela lažje poškodbe. Bila je predvsem v šoku, toda po navedbah njenih staršev in vodstva vzgojne ustanove hitro okreva.

Po incidentu povečan obisk parka

Občina Leusden je medtem opozorila še, da bodo prepoved zadrževanja v delih parka strogo nadzorovali. Po incidentu z ugrizom se je namreč povečalo število obiskovalcev na tem območju, prisotnost kolesarjev, sprehajalcev in psov pa lahko volkovi občutijo kot grožnjo, je nedavno poročal spletni portal Dutch News.

Na Nizozemskem je - podobno kot drugod po Evropi - v zadnjih letih občutno naraslo število volkov, ki so bili še pred sto leti tako rekoč iztrebljeni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rast njihove populacije je zaradi škod na pašnih živalih sprožila predvsem nasprotovanje kmetov, zato tudi na ravni EU razmišljajo, da bi zmanjšali raven zaščite te zveri.

Na Nizozemskem vse bolj nevzdržne razmere zaradi napadov volkov

Nizozemskim oblastem je bilo v prvih treh mesecih letošnjega leta podano 267 prijav o napadih volkov, medtem ko je bilo v istem obdobju leto prej, prijav le 77. Skupno so v letošnjem letu zabeležili 322 napadov volkov, ki zaradi tega tudi v javnosti postajajo vse bolj nepriljubljeni.

Četrtina prebivalstva pravi, da bi se izogibala obiskom delov države, kjer je znano, da živijo volkovi, je pokazala raziskava javnega mnenja, ki jo je naročilo tamkajšnje ministrstvo za kmetijstvo.

Potem ko so občinske oblasti pred tednom namigovale, da je volk ugriznil deklico, ki je bila skupaj s skupino otrok na izletu na posestvu Den Treek v Utrechtu, kjer ima volčji par mladiče in naj bi do napada torej prišlo zaradi »vznemirjanja«, pa je minuli četrtek prišlo že do novega napada volkov, v katerem so zveri zaklale polovico ovčje črede, ki je bila po predpisih varovana z visoko ograjo.

Podružnica kmečke stranke BBB v Utrechtu je zato meni, da je odstrel "problematičnih volkov" edina rešitev in poziva k znižanju trenutnega zaščitenega statusa volkov. Prav tako želijo uvesti ukrepe za odganjanje volkov, kot je uporaba paintball pušk.

Trenutno je na Nizozemskem uradno zabeleženih devet volčjih tropov, a glede na raziskave Univerze Wageningen bi število tropov lahko naraslo celo na 56, glede na to, kako hitro se razmnožujejo.

 

Kmetijstvo