Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Nevihtni oblaki, neurje (foto: Pixabay)
Nevihtni oblaki, neurje | (foto: Pixabay)

ARSO izdal oranžno opozorilo in svetuje previdnost ob morju

Novice | 01.08.2024, 10:46 Robert Božič

»Danes od sredine dneva do jutri zjutraj bodo povsod po Sloveniji nastajala krajevna neurja. Predvsem ob morju bodo ob večernih nevihtah tudi močni sunki vetra zahodne do severne smeri,« opozarjajo na ARSO, kjer so izdali oranžno opozorilo za celotno državo.

Prehod vremenske fronte lahko prinese močnejše nevihte

Najbolj burno vremensko dogajanje pričakujejo danes proti večeru in v noči na petek, ko bodo ob prehodu vremenske fronte lahko nastala krajevna neurja. Lokacij močnejših neviht v sredo še niso mogli določiti, tako da je možnosti več in segajo od nastanka posameznih obsežnejših močnejših neviht pa vse do vzpostavitve nevihtne linije, ki bi prešla večji del države.

Previdnost ob morju, še posebej če kampirate

Pojavljali se bodo krajevno močni nalivi, pričakujejo tudi močne sunke vetra, ki bodo v noči na petek dosegli tudi Slovensko Istro. Vse, ki kampirajo na prostem, pozivajo, da spremljajo dogajanje in se po potrebi umaknejo na varno.

Enako opozarja tudi ekipa Neurje.si: »Uvertura v mesec avgust bo zaradi višinske motnje ter prehoda fronte v znamenju neviht in možnih krajevnih neurij. Današnje najvišje temperature bodo med 30 in 32 stopinj Celzija. Ob približevanju motnje bo ozračje bolj labilno, zato je razvoj prvih nevihtnih celic predviden v Avstriji in v Italiji. Nevihte bodo nastale v popoldnevu ter se pomaknile na severozahod in sever države, od koder bodo potovale proti vzhodu, deloma jugovzhodu. «

Močnejše nevihte z močnim vetrom zahodnih smeri bodo v noči na petek predvidoma dosegle tudi Istro in Kvarner. Vreme se bo v petek zjutraj sprva prehodno umirilo, a nas bo popoldne ali zvečer od severa zajel nov pas neviht, ki se bodo lahko nadaljevale še v noč na soboto.

Plohe in nevihte bodo nad našimi kraji nastajale tudi v soboto popoldne. Kakšna bo možna tudi v nedeljo, a bodo predvidoma manj intenzivne kot današnje in petkove, so še zapisali na ARSO.

Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...