Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
S. Andreja Godnič (foto: Osebni arhiv)
S. Andreja Godnič | (foto: Osebni arhiv)

S. Andreja Godnič: "Volitve v Venezueli pomenijo čudež angažiranja civilne družbe!"

Novice | 29.07.2024, 14:25 s. Meta Potočnik

Na včerajšnjih predsedniških volitvah v Venezueli je zmagal sedanji predsednik Nicolas Maduro, miselni naslednik pokojnega Huga Chaveza, utemeljitelja t.i. demokratičnega socializma. Po poročanju Maduru naklonjenega volilnega sveta je prejel 51,2 odstotka glasov, opozicijski kandidat, nekdanji diplomat Edmund Gonzalez Urrutia pa 44,2 odstotka. Opozicija sicer trdi, da je Urrutia zmagal s 70 odstotki glasov.

S. Andreja Godnič, nekdanja misijonarka v tej državi, dobro pozna politično klimo in napore opozicije, da bi državo vrnili na pota demokracije in spoštovanja prava. Po ulicah Caracasa že od včeraj patruljira na stotine Madurovih oboroženih podpornikov na motorjih, ki so grozili članom volilnih komisij in nadzornikom, zadolženim za pregledno štetje glasov in nadzor nad volilnimi skrinjicami. Nekdanja misijonarka v tej deželi, uršulinka s. Andreja Godnič je za naš radio povedala, da se je zato v velikem številu angažirala civilna družba.


Gonilna sila je vodja opozicije Maria Corina Machado, ki trdi, da je pri štetju glasov prišlo do obsežnih nepravilnosti, in je že napovedala, da bo izpodbijala izid.

»Vsem v Venezueli in svetu želimo povedati, da ima Venezuela novega izvoljenega predsednika in da je to Edmundo Gonzalez Urrutia. Zmagali smo," je povedala novinarjem. Poudarila je, da je Urrutia prejel 70 odstotkov glasov in ne 44,2 odstotka, kot je sporočil Maduru naklonjeni volilni svet.

Kriza demokratičnega socializma

Vladavino Madura zaznamuje vsesplošna kriza ob propadanju državne naftne industrije, porast revščine in avtoritarnosti in množičen beg prebivalcev iz države. Ob tem Godničeva opozarja na širši politični kontekst svetovnih sil, ki niso naklonjene pravnemu redu in spoštovanju zakonov.

Več in poglobljeno lahko slišite v pogovoru s s. Andrejo Godnič o politični klimi v Venezueli.

Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...