Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Mitja Ferenc (foto: Rok Mihevc)
Mitja Ferenc | (foto: Rok Mihevc)

Neopravičljiv genocid bošnjakov v Srebrenici prebuja vprašanje: Zakaj Slovenci ne moremo dostojno pokopati svojih pomorjenih žrtev?

Slovenija | 11.07.2024, 13:52 s. Meta Potočnik

V spominskem centru Potočari blizu Srebrenice so danes s pokopom 14 žrtev obeležili 29. obletnico genocida v Srebrenici. Bosanski Srbi so samo v nekaj dneh po zavzetju te bošnjaške enklave 11. julija 1995 ubile več kot 8300 Bošnjakov.

Letos je ta dan prvič tudi mednarodni dan spomina na ta genocid. Ob tem zastavlja vprašanje, zakaj se Slovenci ne znamo soočiti z lastnimi grozodejstvi po drugi svetovni vojni in raje govorimo o prekladanju kosti. Ali bodo prebivalci Bosne prej doživeli katarzo kakor pa mi?

Kaj pomeni koalicijski predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki prepoveduje poveličevanja nacizma in fašizma, ne pa tudi komunizma? V Levici pa se zavzemajo, da bi se hujše oblike spodbujanja oziroma poveličevanja nacizma in fašizma opredelilo tudi kot kaznivo dejanje.

Za naš radio je vsem tem spregovoril zgodovinar dr. Mitja Ferenc.

Slovenija, Svet, Politika, Novice
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.