Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Izraelska vojska je včeraj napadla katoliško šolo Svete Družine (foto: Radio Vatican)
Izraelska vojska je včeraj napadla katoliško šolo Svete Družine | (foto: Radio Vatican)

Napad na katoliško šolo v Gazi

Cerkev po svetu | 09.07.2024, 10:24 s. Meta Potočnik

Izraelska vojska je včeraj napadla katoliško šolo Svete Družine. To je ena najpomembnejših katoliških ustanov na tem območju, ki se nahaja v okrožju Rimal, nekaj kilometrov od župnije Svete družine, je povedal župnik Gabriel Romanelli.

Šola je bila zadeta dvakrat, več ljudi je bilo ubitih in veliko ranjenih. Od začetka napadov gosti na tisoče beguncev, ki nimajo ničesar več, predvsem doma, v katerem bi lahko živeli.

In kako sploh preživijo kristjani in drugi, ki so pribežali na območje župnije? Takole je povedal župnik Romanelli: "Hvaležni smo latinskemu patriarhu v Jeruzalemu, ki koordinira večino pomoči. Prav tako papežu Frančišku in različnim organizacijam. Zaenkrat imamo hrane dovolj, zato smo lahko pomagali tudi več kot 1200 družinam v okrožju, s katerimi smo v dobrih odnosih, saj je naše okrožje zelo popularno. Imamo tudi vodo, da jo lahko delimo s tistimi, ki so se zatekli k nam. A najtežja stvar je pomanjkanje goriva, ki ga potrebujemo za polnjenje baterij, za polnjenje cistern z vodo, za njeno filtriranje, in seveda za občasno hlajenje, kajti v tem času imamo zelo visoke temperature. To zelo težko prenašajo dojenčki, bolniki in starejši."

Cerkev po svetu
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.