Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Novorojeni (foto: Esudroff / Pixabay)
Novorojeni | (foto: Esudroff / Pixabay)

Švica: Stopnja rodnosti najnižja doslej

Sociala | 26.06.2024, 06:08 Robert Božič

Lani se je v Švici rodilo le 80.000 otrok, kar je skoraj tri odstotke manj kot leta 2022, ki velja za doslej najbolj črno leto glede števila rojstev v tej bogati alpski državi. Število rojstev pada tako med švicarskimi materami, kot tudi med materami s tujim državljanstvom.

Swissinfo poroča, da se je lani rodilo 56.100 otrok s švicarskim državljanstvom in 23.900 otrok s tujim državljanstvom, kar pomeni, da se je lani rodilo skupaj 2.300 otrok manj kot leto prej. S tem je bil potrjen trend upadanja, ki ga v Švici opažajo od leta 2021, leto 2022 pa je zabeleženo kot leto leto, ko je bil upad še veliko večji, saj se je rodilo kar 7.300 otrok manj, kot leto prej.

Število živorojenih otrok na žensko je v Švici lani doseglo novo rekordno nizko raven, in sicer 1,33.

Statistika tudi kaže, da se je število otrok zmanjšalo pri ženskah v starosti do 30 let in tudi v skupini od 30 do 39 let, medtem ko med ženskami starejšimi od 40 let beležijo rahlo povečanje rojstev. Swissinfo še dodaja, da je lani padlo tudi število drugorojencev in tretjerojencev v družinah, za 1,9 odstotka pa je naraslo število rojstev četrtorojencev.

Sociala, Zdravstvo
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media) Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media)

Prosim vas, imejte več otrok.

Papež Frančišek se danes mudi v Luksemburgu, kjer je dopoldne nagovoril predstavnike oblasti in diplomatski zbor. Gre za njegovo 46. mednarodno potovanje, med katerim bo obiskal tudi Belgijo. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel) Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel)

Menopavza kot čas, ko ženska v sebi najde moč

Menopavza je v družbi še vedno tabu. Zato si Magdalena Fabčič želi, da ne bo več dolgo edina vodnica skozi to pomembno obdobje preobrazbe ženskega organizma, da bi se ojunačila še kakšna ženska in ...