Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Požar v tovarni litijevih baterij (foto: X.com / AZ Intel)
Požar v tovarni litijevih baterij | (foto: X.com / AZ Intel)

V požaru v južnokorejski tovarni baterij umrlo najmanj 20 ljudi

Novice | 24.06.2024, 11:51 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

V tovarni litijevih baterij v mestu Hwaseong blizu južnokorejske prestolnice Seul je izbruhnil velik požar, v katerem je umrlo najmanj 20 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Gasilci se še vedno borijo z ognjem, doslej so uspeli rešiti približno 80 od več kot 100 ljudi, ki so v času izbruha požara delali v tovarni.

Gasilci in reševalci so uspeli vstopiti v gorečo tovarno in rešiti približno 80 ljudi, našli pa so tudi 20 trupel, navaja francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na poročanje južnokorejske tiskovne agencije Yonhap. Večinoma gre za delavce iz tujine. Bojijo se, da bi lahko število žrtev še naraslo.

V tovarni je v času, ko je izbruhnil požar, delalo več kot 100 ljudi. Gasilci se še vedno borijo z ognjem in preiskujejo območje tovarne, da bi našli še preostale pogrešane.Požar je izbruhnil po nizu eksplozij v drugem nadstropju tovarne južnokorejskega podjetja Aricell, kjer preverjajo in pakirajo litijeve baterije.

Te so zelo eksplozivne, v primeru vžiga gorijo izredno hitro in lahko povzročijo požare, ki jih je težko obvladati s pomočjo običajnih metod gašenja. Ogenj tako po besedah predstavnika gasilcev gasijo s suhim peskom, vzrok požara pa za zdaj še ni znan.

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je pristojne organe pozval, naj mobilizirajo vse osebje in opremo, ki je na voljo. Lokalne oblasti so ob tem pozvale prebivalce območij v okolici tovarne, naj se ne zadržujejo na prostem.

Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...