Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Požar v tovarni litijevih baterij (foto: X.com / AZ Intel)
Požar v tovarni litijevih baterij | (foto: X.com / AZ Intel)

V požaru v južnokorejski tovarni baterij umrlo najmanj 20 ljudi

Novice | 24.06.2024, 11:51 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

V tovarni litijevih baterij v mestu Hwaseong blizu južnokorejske prestolnice Seul je izbruhnil velik požar, v katerem je umrlo najmanj 20 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Gasilci se še vedno borijo z ognjem, doslej so uspeli rešiti približno 80 od več kot 100 ljudi, ki so v času izbruha požara delali v tovarni.

Gasilci in reševalci so uspeli vstopiti v gorečo tovarno in rešiti približno 80 ljudi, našli pa so tudi 20 trupel, navaja francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na poročanje južnokorejske tiskovne agencije Yonhap. Večinoma gre za delavce iz tujine. Bojijo se, da bi lahko število žrtev še naraslo.

V tovarni je v času, ko je izbruhnil požar, delalo več kot 100 ljudi. Gasilci se še vedno borijo z ognjem in preiskujejo območje tovarne, da bi našli še preostale pogrešane.



Požar je izbruhnil po nizu eksplozij v drugem nadstropju tovarne južnokorejskega podjetja Aricell, kjer preverjajo in pakirajo litijeve baterije.

Te so zelo eksplozivne, v primeru vžiga gorijo izredno hitro in lahko povzročijo požare, ki jih je težko obvladati s pomočjo običajnih metod gašenja. Ogenj tako po besedah predstavnika gasilcev gasijo s suhim peskom, vzrok požara pa za zdaj še ni znan.

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je pristojne organe pozval, naj mobilizirajo vse osebje in opremo, ki je na voljo. Lokalne oblasti so ob tem pozvale prebivalce območij v okolici tovarne, naj se ne zadržujejo na prostem.

Novice
Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media) Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media)

Mlada mamica na poti do beatifikacije

V baziliki sv. Janeza v Lateranu se je na praznik sv. Alojzija končal škofijski postopek o življenju, krepostih in sluhu svetosti mlade rimske matere Chiare Corbelle Petrillo, ki je umrla leta ...

Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger) Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih ...

Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA) Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA)

V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu

Župnija Smlednik je podprla in ustvarila animirani dokumentarni film o velikem Slovencu, snovalcu Aljaževega stolpa in duhovniku Jakobu Aljažu.