Simona Felser in Robert Vehovec (foto: STA)
Simona Felser in Robert Vehovec | (foto: STA)

Vse več voznikov vozi pod vplivom drog

Slovenija | 21.06.2024, 08:49 Jon Kanjir

Agencija za varnost prometa je v sodelovanju s slovensko policijo začela preventivno akcijo, pri kateri bo do konca junija poostreno preverjala psihofizično stanje voznikov s poudarkom na drogah.

Neustrezno psihofizično stanje 

Nacionalna raziskava je pokazala, da je v zadnjem letu več kot polovica oseb, ki je uživala drogo, sedla za volan. Skoraj polovica od teh je hkrati uživala tudi alkohol. To ni problem le v Sloveniji, ampak se s tem soočajo tudi drugje po Evropi. Zato evropska zveza prometnih policij organizira akcijo Alkohol in droge, ki se ji pridružuje tudi slovenska policija. Robert Vehovec s sektorja prometne policije poudarja, da je neustrezno psihofizično stanje še vedno najpomembnejši posredni dejavnik za nastanek prometnih nesreč.

Postopek preverjanja prisotnosti drog zahtevnejši

Skoraj 10 % jih je povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola, zadnjih nekaj let pa opažajo tudi vse več voznikov, ki vozijo pod vplivom drog. Droge namreč pripomorejo k temu, da voznik precenjuje lastne sposobnosti, odzivni čas se mu podaljša, vidno polje pa zoža. Policija bo psihofizično stanje voznikov poostreno preverjala do konca meseca. Postopek preverjanja prisotnosti drog je za razliko od alkohola nekoliko zahtevnejši. Policisti so usposobljeni za prepoznavo simptomov, ki nakazujejo, da je nekdo pod vplivom droge. Kadar to prepoznajo, izvedejo hitri test s katerim potrdijo ali ovržejo sum. Če je test pozitiven, odredijo še strokovni pregled, ki ga je v zadnjem letu več kot polovica oseb zavrnila.

Varno brez drog
Varno brez drog

Okrepitev ničelne tolerance do alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu

Policija opaža trend, da vse več voznikov vozi pod vplivom drog, največ opažajo vplive kanabisa. Agencija je v sklopu nacionalne preventivne akcije policiji predala dodatnih tisoč hitrih testov za preverjanje prisotnosti drog v telesu. Kazen za vožnjo pod vplivom alkohola ali drog je sicer tisoč dvesto evrov in osemnajst kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja. Direktorica agencije Simona Felser poziva, da moramo okrepiti ničelno toleranco do alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ker ima vsak pravico varno priti na cilj. Temu se pridružuje policija in poziva vse voznike naj pod vplivom alkohola ali prepovedanih substanc ne sedajo za volan, na motor ali kolo.

Slovenija
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...