Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Helena KrižnikHelena Križnik
Simona Felser in Robert Vehovec (foto: STA)
Simona Felser in Robert Vehovec | (foto: STA)

Vse več voznikov vozi pod vplivom drog

Slovenija | 21.06.2024, 08:49 Jon Kanjir

Agencija za varnost prometa je v sodelovanju s slovensko policijo začela preventivno akcijo, pri kateri bo do konca junija poostreno preverjala psihofizično stanje voznikov s poudarkom na drogah.

Neustrezno psihofizično stanje 

Nacionalna raziskava je pokazala, da je v zadnjem letu več kot polovica oseb, ki je uživala drogo, sedla za volan. Skoraj polovica od teh je hkrati uživala tudi alkohol. To ni problem le v Sloveniji, ampak se s tem soočajo tudi drugje po Evropi. Zato evropska zveza prometnih policij organizira akcijo Alkohol in droge, ki se ji pridružuje tudi slovenska policija. Robert Vehovec s sektorja prometne policije poudarja, da je neustrezno psihofizično stanje še vedno najpomembnejši posredni dejavnik za nastanek prometnih nesreč.

Postopek preverjanja prisotnosti drog zahtevnejši

Skoraj 10 % jih je povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola, zadnjih nekaj let pa opažajo tudi vse več voznikov, ki vozijo pod vplivom drog. Droge namreč pripomorejo k temu, da voznik precenjuje lastne sposobnosti, odzivni čas se mu podaljša, vidno polje pa zoža. Policija bo psihofizično stanje voznikov poostreno preverjala do konca meseca. Postopek preverjanja prisotnosti drog je za razliko od alkohola nekoliko zahtevnejši. Policisti so usposobljeni za prepoznavo simptomov, ki nakazujejo, da je nekdo pod vplivom droge. Kadar to prepoznajo, izvedejo hitri test s katerim potrdijo ali ovržejo sum. Če je test pozitiven, odredijo še strokovni pregled, ki ga je v zadnjem letu več kot polovica oseb zavrnila.

Varno brez drog
Varno brez drog

Okrepitev ničelne tolerance do alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu

Policija opaža trend, da vse več voznikov vozi pod vplivom drog, največ opažajo vplive kanabisa. Agencija je v sklopu nacionalne preventivne akcije policiji predala dodatnih tisoč hitrih testov za preverjanje prisotnosti drog v telesu. Kazen za vožnjo pod vplivom alkohola ali drog je sicer tisoč dvesto evrov in osemnajst kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja. Direktorica agencije Simona Felser poziva, da moramo okrepiti ničelno toleranco do alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ker ima vsak pravico varno priti na cilj. Temu se pridružuje policija in poziva vse voznike naj pod vplivom alkohola ali prepovedanih substanc ne sedajo za volan, na motor ali kolo.

Slovenija
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv) Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv)

Dr. Katarina Habe: Ko dajem, celim.

Vsakodnevno ustvarjanje dobrega za ta svet je velika moč, ki jo imamo. Če ves čas razmišljamo, kaj bo jutri, smo res lahko v stresu. Zanimalo nas je, kako lahko postanemo najboljša različica sebe ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...