Meta PotočnikMeta Potočnik
Francoski predsednik Emmanuel Macron (foto: Xinhua/STA)
Francoski predsednik Emmanuel Macron | (foto: Xinhua/STA)

Macron razpustil francoski parlament

EU volitve 2024 | 09.06.2024, 21:24 Uredništvo Radia Ognjišče Slovenska tiskovna agencija

Na evropskih volitvah v Franciji je prepričljivo zmagal desničarski Nacionalni zbor, ki se mu glede na volilne napovedi javnomnenjskih inštitutov obeta več kot 30 odstotkov glasov. Stranka naj bi osvojila še enkrat tolikšno podporo kot zavezništvo na čelu s stranko Preporod predsednika Emmanuela Macrona. Volilna udeležba je bila v Franciji približno 52-odstotna, dobri dve odstotni točki višja kot leta 2019.

Nacionalnemu zboru pod vodstvom Jordana Bardelle, ki je bil tudi vodilni kandidat stranke, projekcije napovedujejo do 32 odstotkov glasov, kar naj bi bil najboljši rezultat za to desno stranko doslej.

Macronovo proevropsko zavezništvo strank na čelu z njegovim Preporodom in vodilno kandidatko Valerie Hayer naj bi zasedlo drugo mesto s 15,2 odstotka, STA navaja volilne napovedi javnomnenjskih inštitutov.

Gre za poraz za predsednika države, ki ga je sicer Nacionalni zbor s 23 odstotki osvojenih glasov za dobro odstotno točko premagal že na evropskih volitvah leta 2019, a so tokrat prednost močno okrepili in prejeli skoraj še enkrat toliko glasov kot Macronov sredinski tabor.

Bardella je Macrona v prvem odzivu pozval, naj razpiše predčasne parlamentarne volitve, češ da so Francozi izrazili željo po spremembi.

Ta je to tudi dejansko storil in sicer razpustil parlament in za 30. junij sklical predčasne parlamentarne volitve. "Ne morem se pretvarjati, da se nič ni zgodilo. Vzpon nacionalistov predstavlja nevarnost za naš narod in Evropo," je dejal v nagovoru Francozom.

Rezultat je udarec za trenutnega predsednika, ki se je dolgo predstavljal kot branik pred skrajno desnico in je Marine Le Pen, njen vodilni obraz, dvakrat premagal na predsedniških volitvah. Na naslednjih, ki bodo leta 2027, se Macron ne more potegovati za nov mandat, Le Pen pa naj bi bi imela doslej najboljše možnosti za zmago.

Tretje mesto naj bi na evropskih volitvah v Franciji zasedli socialisti - volivci naj bi jim namenili okrog 14 odstotkov glasov podpore, skrajno leva Nepokorna Francija pa naj bi glede na napovedi osvojila okrog devet odstotkov, konservativni Republikanci pa sedem. Zeleni so po velikem uspehu leta 2019, ko so osvojili več kot 13 odstotkov glasov, tokrat prejeli le pet odstotkov, kar je minimum za vstop v Evropski parlamnet.

EU volitve 2024
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...