Meta PotočnikMeta Potočnik
Slovenska zastava (foto: Rok Mihevc)
Slovenska zastava | (foto: Rok Mihevc)

Danes izbiramo evropske poslance za nov 5-letni mandat

EU volitve 2024 | 09.06.2024, 08:38 Uredništvo Radia Ognjišče

Na Evropskih volitvah bomo danes volilci za naslednji petletni mandat izbrali devet evropskih poslancev iz Slovenije, hkrati pa bodo potekali tudi posvetovalni referendumi: o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah, o rabi konoplje v medicinske namene in o osebni rabi konoplje.

Do 19. ure, ko velja volilni molk, je po Sloveniji odprtih 2981 rednih volišč in 55 t. i. volišč omnia, še 31 volišč pa so ali bodo po navedbah direktorja službe Državne volilne komisije Igorja Zorčiča odprli na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v 27 državah.

Dostop do nekaterih volišč ponekod v Sloveniji bi bil lahko začasno oviran zaradi začasnih zapor cest, ki so napovedane zaradi kolesarske prireditve maraton Franja, poroča STA.

Na evropskih volitvah bodo volivci izbirali med 11 kandidatnimi listami. Glasuje se tako, da se na glasovnici obkroži zaporedno številko liste, ob tem lahko volivec odda tudi preferenčni glas, tako da obkroži številko pred imenom in priimkom kandidata.

Na posvetovalnih referendumih pa bodo volivci prejeli po eno glasovnico za vsako referendumsko vprašanje, ki bodo tudi različne barve. Volivci glasujejo tako, da pri vsakem vprašanju obkrožijo besedo za ali proti.

Že čez dan bodo znani podatki o volilni udeležbi, in sicer bodo do 11. in do 16. ure znani le za evropske volitve, po zaprtju volišč pa tudi za vsak posamezni referendum. Na predčasnem glasovanju od torka do četrtka je svoj glas oddalo 3,7 odstotka volivcev.

Prvi neuradni izidi referendumskega odločanja bodo znani po 21. uri, na izide volitev poslancev v Evropski parlament pa bo treba počakati do 23. ure, ko se zapre zadnje volišče v EU.

EU volitve 2024
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...