Meta PotočnikMeta Potočnik
Direktor Nova24TV Boris Tomašič pred medijskim centrom Andreja Slavka Uršiča na Štihovi ulici v Ljubljani. (foto: https://nova24tv.si)
Direktor Nova24TV Boris Tomašič pred medijskim centrom Andreja Slavka Uršiča na Štihovi ulici v Ljubljani. | (foto: https://nova24tv.si)

ZNP obsoja kriminalistične preiskave na Nova24TV

Slovenija | 29.05.2024, 16:49 Uredništvo Radia Ognjišče Slovenska tiskovna agencija

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) obsoja hišne preiskave kriminalistov na Nova24TV, saj menijo, da so se zgodile na podlagi prijave s strani parlamentarne komisije, ki je bila po njihovem mnenju "ustanovljena za obračunavanje z največjo opozicijsko stranko SDS in mediji, ki so tej stranki blizu", so zapisali v sporočilu za javnost.

ZNP odločno obsoja "vdor policije v prostore Nova24TV". Da gre pri preiskovalni komisiji za obračunavanje s SDS in mediji, ki so ji blizu, pa naj bi potrdila tudi nekdanja predsednica preiskovalne komisije DZ Mojca Šetinc Pašek, so zapisali.

"Policijska racija je očiten politični pritisk na medij, ki aktualni vladi ni po volji," so zapisali. Jasno je, da je bila policija, v kateri je vlada Roberta Goloba v zadnjih dveh letih obilno politično kadrovala, znova zlorabljena v politične namene, menijo. Ob tem so spomnili na opozorila nekdanje ministrice za notranje zadeve, pred tem pa generalne direktorice policije Tatjane Bobnar.

Kot "zelo povedno" so ocenili, da so se hišne preiskave zgodile le deset dni pred volitvami v Evropski parlament. "Na katerih strankam vladne koalicije večina anket pripisuje dokaj slab rezultat," so zapisali.

Po oceni ZNP gre za poskus ustrahovanja in utišanja do oblasti kritičnih medijev. S takšnimi potezami aktualna oblast postavlja Slovenijo med najhujše kršiteljice medijske svobode v EU. Svoboda medijev je temeljna pravica, ki je zaščitena v številnih mednarodnih dokumentih, kot je Univerzalna deklaracija človekovih pravic in Evropska konvencija o človekovih pravicah, oba dokumenta pa poudarjata pravico do svobode izražanja in dostopa do informacij, opozarjajo.

ZNP poziva vse odgovorne, da nemudoma prenehajo s takšnimi političnim pritiski na delo ustvarjalcev medijskih vsebin. Apelira pa tudi na pripadnike policije, naj se uprejo nadaljnjim poskusom politične zlorabe te institucije, so še zapisali.

Kriminalisti namreč danes zaradi suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete opravljajo hišne preiskave med drugim na sedežih Telekoma Slovenije in televizije Nova24TV. Direktor slednje Boris Tomašič je sporočil, da preiskava poteka na podlagi prijave preiskovalne komisije DZ. Policija bo več informacijo hišnih preiskavah, ki potekajo na območju več policijskih uprav, predstavila danes ob 16. uri.

Več: https://nova24tv.si/v-zivo-tomasic-gre-za-politicni-konstrukt/

Slovenija, Politika, Novice
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...