Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Direktor Nova24TV Boris Tomašič pred medijskim centrom Andreja Slavka Uršiča na Štihovi ulici v Ljubljani. (foto: https://nova24tv.si)
Direktor Nova24TV Boris Tomašič pred medijskim centrom Andreja Slavka Uršiča na Štihovi ulici v Ljubljani. | (foto: https://nova24tv.si)

ZNP obsoja kriminalistične preiskave na Nova24TV

Slovenija | 29.05.2024, 16:49 Uredništvo Radia Ognjišče Slovenska tiskovna agencija

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) obsoja hišne preiskave kriminalistov na Nova24TV, saj menijo, da so se zgodile na podlagi prijave s strani parlamentarne komisije, ki je bila po njihovem mnenju "ustanovljena za obračunavanje z največjo opozicijsko stranko SDS in mediji, ki so tej stranki blizu", so zapisali v sporočilu za javnost.

ZNP odločno obsoja "vdor policije v prostore Nova24TV". Da gre pri preiskovalni komisiji za obračunavanje s SDS in mediji, ki so ji blizu, pa naj bi potrdila tudi nekdanja predsednica preiskovalne komisije DZ Mojca Šetinc Pašek, so zapisali.

"Policijska racija je očiten politični pritisk na medij, ki aktualni vladi ni po volji," so zapisali. Jasno je, da je bila policija, v kateri je vlada Roberta Goloba v zadnjih dveh letih obilno politično kadrovala, znova zlorabljena v politične namene, menijo. Ob tem so spomnili na opozorila nekdanje ministrice za notranje zadeve, pred tem pa generalne direktorice policije Tatjane Bobnar.

Kot "zelo povedno" so ocenili, da so se hišne preiskave zgodile le deset dni pred volitvami v Evropski parlament. "Na katerih strankam vladne koalicije večina anket pripisuje dokaj slab rezultat," so zapisali.

Po oceni ZNP gre za poskus ustrahovanja in utišanja do oblasti kritičnih medijev. S takšnimi potezami aktualna oblast postavlja Slovenijo med najhujše kršiteljice medijske svobode v EU. Svoboda medijev je temeljna pravica, ki je zaščitena v številnih mednarodnih dokumentih, kot je Univerzalna deklaracija človekovih pravic in Evropska konvencija o človekovih pravicah, oba dokumenta pa poudarjata pravico do svobode izražanja in dostopa do informacij, opozarjajo.

ZNP poziva vse odgovorne, da nemudoma prenehajo s takšnimi političnim pritiski na delo ustvarjalcev medijskih vsebin. Apelira pa tudi na pripadnike policije, naj se uprejo nadaljnjim poskusom politične zlorabe te institucije, so še zapisali.

Kriminalisti namreč danes zaradi suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete opravljajo hišne preiskave med drugim na sedežih Telekoma Slovenije in televizije Nova24TV. Direktor slednje Boris Tomašič je sporočil, da preiskava poteka na podlagi prijave preiskovalne komisije DZ. Policija bo več informacijo hišnih preiskavah, ki potekajo na območju več policijskih uprav, predstavila danes ob 16. uri.

Več: https://nova24tv.si/v-zivo-tomasic-gre-za-politicni-konstrukt/

Slovenija, Politika, Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...