Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Latinski patriarh kardinal Pierbattista Pizzaballa na pastoralnem obisku v župniji Svete družine v Gazi. (foto: Vatican News)
Latinski patriarh kardinal Pierbattista Pizzaballa na pastoralnem obisku v župniji Svete družine v Gazi. | (foto: Vatican News)

Kristjani v Gazi dočakali patriarhov obisk

Novice | 17.05.2024, 10:13 s. Meta Potočnik

Latinski patriarh kardinal Pierbattista Pizzaballa je v sredo, 16. maja, po več kot sedmih mesecih konflikta v Gazi, lahko prišel na pastoralni obisk v župnijo Svete družine. V sodelovanju z Malteškim suverenim redom se je ustavil tudi v pravoslavni župniji svetega Porfirija.

»Že dolgo časa sem si želel, da bi jih videl, da bi se z njimi srečal, zdaj pa imam to priložnost in tega sem zelo vesel. Namen tega obiska je predvsem biti z njimi, jih objeti in podpreti, preveriti njihove razmere, poskušati razumeti, kaj je mogoče storiti, da bi jih izboljšali, in jim na vsak način pomagati. Vse vas prosim, da se pridružite krščanski skupnosti v Gazi v molitvi,« je po obisku v video nagovoru sporočil vsem kristjanom in ljudem dobre volje.

Upanje, solidarnost, podpora

Latinskega jeruzalemskega patriarha so spremljali predstavniki Suverenega malteškega reda Alessandro de Franciscis ter oče Gabriele Romanelli, župnik v Gazi, in manjša delegacija.
Patriarhov pastoralni obisk v župniji v Gazi je tudi prva faza skupne humanitarne misije latinskega patriarhata in Suverenega malteškega reda v sodelovanju z Malteser International in drugimi partnerji, katere cilj je prebivalcem Gaze dostaviti hrano in medicinsko pomoč, ki rešuje življenja.

Palestinci so žilavi ljudje

Tako kot po vsej Gazi se tudi ljudje v tej župniji soočajo s pomanjkanjem hrane, vode in zdravil ter ogrevanja. Visoki predstavnik Malteškega reda Alessandro de Franciscis je dejal, da bo večina nujne pomoči prispela v naslednjih štirih do šestih tednih. Veseli pa ga, da se ljudje organizirajo.

Tako so ustvarili nekakšen osnovni skupni trg. Prostore župnije so spremenili v prenočišča za več kot sto ljudi, z začasnimi posteljami in začasnimi higienskimi prostori. Tako župnijski kompleks, ki vključuje tudi šolo, še naprej nudi zatočišče ljudem, ki so v vojni izgubili vse.

Novice
s. Lidija Ema Vučina (photo: notredamke.rkc.si) s. Lidija Ema Vučina (photo: notredamke.rkc.si)

Sestra Lidija, zbogom in hvala!

V Novem mestu se bodo danes poslovili od šolske sestre de Notre Dame in zveste glasnice Radia Ognjišče s. Lidije Eme Vučina. Daritev svojega življenja je sklenila v 89. letu starosti in 58. letu ...

Marijin kip na Crnici - Medžugorje (photo: Marjana Debevec) Marijin kip na Crnici - Medžugorje (photo: Marjana Debevec)

Lahko še izprosimo mir?

V Medžugorju bodo nocoj sklenili posebno devetdnevnico z rožnim vencem za mir. Vidkinja Marija Pavlović je namreč dejala, da ji je to naročila Kraljica miru. Kaj lahko katoličani in vse verske ...

Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger) Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih ...

Živahno dogajanje na oratoriju v Grosuplju (photo: Župnija Grosuplje) Živahno dogajanje na oratoriju v Grosuplju (photo: Župnija Grosuplje)

Ostanem zvest!

Med poletnimi počitnicami lahko v župnijah opazimo gruče nasmejanih otrok v enakih majicah. Na njih pazijo in so jim z dobrimi dejanji zgled animatorji. Ti skrbijo tudi za duhovno rast udeležencev ...