Meta PotočnikMeta Potočnik
Latinski patriarh kardinal Pierbattista Pizzaballa na pastoralnem obisku v župniji Svete družine v Gazi. (foto: Vatican News)
Latinski patriarh kardinal Pierbattista Pizzaballa na pastoralnem obisku v župniji Svete družine v Gazi. | (foto: Vatican News)

Kristjani v Gazi dočakali patriarhov obisk

Novice | 17.05.2024, 10:13 s. Meta Potočnik

Latinski patriarh kardinal Pierbattista Pizzaballa je v sredo, 16. maja, po več kot sedmih mesecih konflikta v Gazi, lahko prišel na pastoralni obisk v župnijo Svete družine. V sodelovanju z Malteškim suverenim redom se je ustavil tudi v pravoslavni župniji svetega Porfirija.

»Že dolgo časa sem si želel, da bi jih videl, da bi se z njimi srečal, zdaj pa imam to priložnost in tega sem zelo vesel. Namen tega obiska je predvsem biti z njimi, jih objeti in podpreti, preveriti njihove razmere, poskušati razumeti, kaj je mogoče storiti, da bi jih izboljšali, in jim na vsak način pomagati. Vse vas prosim, da se pridružite krščanski skupnosti v Gazi v molitvi,« je po obisku v video nagovoru sporočil vsem kristjanom in ljudem dobre volje.

Upanje, solidarnost, podpora

Latinskega jeruzalemskega patriarha so spremljali predstavniki Suverenega malteškega reda Alessandro de Franciscis ter oče Gabriele Romanelli, župnik v Gazi, in manjša delegacija.
Patriarhov pastoralni obisk v župniji v Gazi je tudi prva faza skupne humanitarne misije latinskega patriarhata in Suverenega malteškega reda v sodelovanju z Malteser International in drugimi partnerji, katere cilj je prebivalcem Gaze dostaviti hrano in medicinsko pomoč, ki rešuje življenja.

Palestinci so žilavi ljudje

Tako kot po vsej Gazi se tudi ljudje v tej župniji soočajo s pomanjkanjem hrane, vode in zdravil ter ogrevanja. Visoki predstavnik Malteškega reda Alessandro de Franciscis je dejal, da bo večina nujne pomoči prispela v naslednjih štirih do šestih tednih. Veseli pa ga, da se ljudje organizirajo.

Tako so ustvarili nekakšen osnovni skupni trg. Prostore župnije so spremenili v prenočišča za več kot sto ljudi, z začasnimi posteljami in začasnimi higienskimi prostori. Tako župnijski kompleks, ki vključuje tudi šolo, še naprej nudi zatočišče ljudem, ki so v vojni izgubili vse.

Novice
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...