Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Medved (foto: Janko Ferlic)
Medved | (foto: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani #podkast

Kmetijstvo | 25.04.2024, 06:06 Robert Božič

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, za letošnje leto izdalo odločbo za odvzem iz narave z odstrelom 176 medvedov.


»Rjavi medved je zavarovana živalska vrsta, zato je vsakršen nenadzorovan poseg v populacijo prepovedan. Ker pa je gostota vrste rjavega medveda na ozemlju Slovenije med najvišjimi znanimi v svetu in konfliktov ni možno preprečiti zgolj s preventivnimi ukrepi, je ministrstvo sledilo mnenju stroke in izdalo odločbo za nadzorovan odvzem iz narave z odstrelom na območjih z veliko gostoto rjavega medveda,« so na Ministrstvu za naravne vire in prostor zapisali v današnji izjavi za javnost.

Lani je bilo iz narave odvzetih 230 medvedov

Letos bodo tako iz narave odvzeli 54 medvedov manj kot lani. Odločitev temelji na strokovnem mnenju Zavoda za gozdove Slovenije, ki je pri tem upošteval »zadovoljive rezultate uravnavanja populacije v lanskem letu, ko je bilo odvzeto 230 medvedov.«

Dovoljenje za odvzem so dobili v 178 loviščih »na jugu Slovenije, kjer je bila dokazana večja gostota populacije in s tem konfliktov. Obsegajo zahodno visoko kraško, primorsko, notranjsko, kočevsko-belokranjsko, novomeško, zasavsko in posavsko območje,« še pojasnjuje ministrstvo.

Rezultati lanskega monitoringa števičnosti medveda šele leta 2025

V Sloveniji ugotavljanje številčnosti rjavega medveda na podlagi neinvazivnega genetskega vzorčenja poteka v 8-letnih intervalih. »Rezultati lanskega monitoringa bodo znani predvidoma v začetku leta 2025,« pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu in dodajajo, da »v vmesnem obdobju ocena številčnosti populacije medveda temelji na štirih pristopih, ki imajo za osnovo evidentirane podatke o odvzemih medvedov in kalibracijske podatke o številčnosti medveda po genetski metodi.«

Pojasnila Ministrstva za naravne vire in prostor glede odvzema medvedov
Pojasnila Ministrstva za naravne vire in prostor glede odvzema medvedov © MNVP

Spomladanska, torej najvišja letna ocena števila medvedov za leto 2018, je bila na podlagi rekonstrukcijske populacijske dinamike medveda ocenjena na 975 osebkov (875 – 1130 osebkov), za leto 2020 - 990 osebkov (860 – 1120 osebkov), za leto 2022 - 1096 osebkov (910 – 1318 osebkov) in za leto 2024 - 990 osebkov (810 – 1310 medvedov).

»Ob dejstvu, da je populacija medveda v Sloveniji v ugodnem ohranitvenem stanju in je odvzem iz narave v celoti nadzorovan, s čimer je onemogočen tako imenovani trofejni lov, stroka soglaša, da gre za najbolj primeren način uravnavanja medvedje populacije. Vse ostale možnosti, kot so na primer preselitev na drugo mesto v naravi, sterilizacija, zadrževanje v ujetništvu, niso sprejemljive in zadovoljive možnosti,« so še zapisali v sporočilu za javnost.

Kmetijstvo
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.