Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Boj pred pozebo na Ljubljanskem barju (foto: Rok Mihevc)
Boj pred pozebo na Ljubljanskem barju | (foto: Rok Mihevc)

Nov slovenski rekord v padcu temperature

Kmetijstvo | 16.04.2024, 21:37 Robert Božič

»Po absolutnih temperaturnih rekordih v preteklih dneh nam je prehod hladne fronte prinesel tudi slovenski rekord v padcu temperature v zaporednih dneh, merjene ob 15. uri. Današnje popoldne je tako ponekod tudi za več kot 25 °C hladnejše od včerajšnjega, največjo razliko, kar 26,2°C smo izmerili v Podčetrtku, kjer je temperatura iz včerajšnjih 27,2 °C danes ob 15. uri padla na 1,0 °C,« so zapisali na ARSO.

Tudi sicer je veliko krajev, kjer so v 24-tih urah zabeležili več kot 15 oziroma celo več kot 20 stopinj temperaturne razlike.

Rekorden padec temperature v 24 urah
Rekorden padec temperature v 24 urah © ARSO

Največ snega je v zadnjih urah zapadlo na severozahodu države, na Vršiču je tako sveža snežna odeja debela kar 44 cm.

Novozapadli sneg lahko naredi veliko škodo na sadnem drevju.

 

»V prvem delu noči bodo padavine oslabele in postopno ponehale, od severozahoda se bo jasnilo. Burja na Primorskem, kjer so zvečer najmočnejši sunki presegali 100 km/h, bo oslabela. Po nekaterih nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v alpskih dolinah okoli -3, ob morju 7 °C. Marsikje v krajih nad okoli 500 m nad morjem bodo razmere v tem času zimske,« so zvečer zapisali na ARSO.

Jutri nas čaka spremenljivo oblačno vreme, sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, na Primorskem okoli 17 °C.

Tudi četrtek se bo nadaljevalo nestanovitno vreme, še se bodo pojavljale krajevne padavine. Na Primorskem bo pihala šibka burja. V petek bo delno jasno s hladnim jutrom.

Jutro bo mrzlo z nevarnostjo pozebe!

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano glede na vremensko napoved Agencije za okolje za prihodnje dni opozarja na možnost jutranje pozebe in s tem povečano tveganje za morebitne poškodbe na kmetijskih rastlinah. Svetuje spremljanje informacij in upoštevanje tehnoloških navodil za preventivno ravnanje pred pozebo.

Posledice pozebe na plodiču jablane
Posledice pozebe na plodiču jablane © Matjaž Maležič - Sadna drevesnica Studenec

Najnižje temperature, ki jih rastlina lahko prenese, so odvisne od njene fenofaze in drugih dejavnikov. "V Sloveniji je stopnja fenološkega razvoja rastlin trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin," opozarjajo na kmetijskem ministrstvu.

V intenzivnih sadovnjakih so marelice, breskve, slive in češnje odcvetele in so v fazi formiranja malih plodičev. Tudi jablana in hruška, ki tradicionalno cvetita nekoliko pozneje, sta večinoma že zaključili cvetenje in sta v fazi formiranja rodnega nastavka oz. malih plodičev. Vinska trta je že odgnala mladice, so našteli.

Pozeba, višnje
Pozeba, višnje © Matjaž Maležič - Sadna drevesnica Studenec

"Negativne temperature lahko ogrozijo vse naštete razvojne faze, zlasti če bodo trajale več ur. Za odpirajoče se in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji Celzija, za mlade plodiče pa je lahko usodna že temperatura minus ena stopinja," še dodajajo.

Kmetijstvo
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...