Škofje z varuhom človekovih pravic (foto: SŠK)
Škofje z varuhom človekovih pravic | (foto: SŠK)

Škofje Saje, Štumpf in Matjaž na srečanju z varuhom Svetino

Slovenija | 08.04.2024, 15:52 SŠK

V ponedeljek, 8. aprila 2024 je v prostorih ordinariata Škofije Novo mesto potekalo srečanje Stalnega sveta Slovenske škofovske konference z Varuhom človekovih pravic v Republiki Sloveniji, g. Petrom Svetino.

Stalni svet SŠK

Stalni svet SŠK sestavljajo predsednik SŠK, novomeški škof dr. Andrej Saje, soboški škof dr. Peter Štumpf, ter celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž. Srečanja se je udeležila tudi Nina Omerza, vodja Kabineta varuha človekovih pravic, Tilen Vesenjak, pravni svetovalec SŠK, dr. Roman Globokar, profesor etike, dr. Gabriel Kavčič, tiskovni predstavnik SŠK, ter g. Peter Kokotec, generalni vikar novomeške škofije.

G. Svetina je uvodoma izpostavil, da se kot varuh človekovih pravic skupaj s svojim uradom ukvarja z vsemi vidiki človeškega življenja. Pomemben del zato predstavljajo tudi verske skupnosti, s katerimi se rad sreča. »Versko prepričanje,« je zatrdil, »ni samo intimno, ampak gre tudi za javno izražanje in Varuh to jemlje zelo resno, zato si želi tudi dialoga na tem področju.«

Tudi varuh opozarja na aroganco oblasti

V nadaljevanju pogovora je Stalni svet SŠK Varuhu predstavil nekaj pomembnih tem, pri katerih meni, da bi se stanje človekovih pravic v slovenski družbi moralo izboljšati. Najprej je bila na vrsti tema izvensodnih pobojev med in po 2. svetovni vojni, pri čemer se je Varuh strinjal, da je pravica do groba ena od osnovnih civilizacijskih pravic, ki pa v Sloveniji ni spoštovana. Po njegovem mnenju je na tem področju na potezi predvsem država oziroma izvoljeni odločevalci.

Glede zakona o verski svobodi teh drugih odprtih vprašanj med Cerkvijo in državo so se udeleženci pogovora strinjali, da bi morala biti komunikacija z državo boljša. Predvsem se vprašanje postavlja v primeru plačila nadomestil za stavbna zemljišča, pri čemer je tistih nekaj odstotkov ljudi, ki v določenem kraju tako ali tako skrbijo za cerkve in druge spomenike kulturnega pomena, zdaj obremenjenih še z dodatnimi davčnimi bremeni, ki jih zaračunavajo občine. Varuh se je strinjal, da bi bilo potrebno to področje urediti, pri čemer izpostavlja določeno »aroganco oblasti«, ki ne rešuje odprtih sistemskih vprašanj, ki bi jih morala.

Varuh se je strinjal, da bi bilo potrebno to področje urediti, pri čemer izpostavlja določeno »aroganco oblasti«, ki ne rešuje odprtih sistemskih vprašanj, ki bi jih morala.

Pogled na evtanazijo

Dr. Roman Globokar je Varuhu predstavil tudi pogled Katoliške Cerkve na poskuse uvedbe evtanazije in samomora s pomočjo v slovensko zakonodajo, pri čemer je izpostavil predvsem napačno razumevanje, ki se širi v medijih: prostovoljno končanje življenja ne more postati človekova pravica, s čimer se je Varuh tudi strinjal in sam zatrdil, da bi bilo sprejetje takšnega zakona po njegovem izjemno škodljivo.

Generalni vikar novomeške škofije je Varuhu predstavil tudi romsko problematiko.

 

Slovenija
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.