Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Predsednik ZZS Borut Florjančič (foto: ZZS)
Predsednik ZZS Borut Florjančič | (foto: ZZS)

Dežela potrebuje podeželje

Kmetijstvo | 13.03.2024, 08:35 Robert Božič

V Portorožu se danes začenja letošnji kongres Zadružne zveze Slovenije. To tradicionalno dvodnevno srečanje zadružnikov bo prvi dan zaznamovano s trenutnimi izzivi, ki jih pred zadružnike postavljajo podnebne in geopolitične spremembe, nova evropska in nacionalna zakonodaja, globalizacija trgovine in zunanjetrgovinske politike Evropske unije, v drugem dnevu pa bodo govorili o kadrovskih izzivih na zadružnem področju.

»Da se bomo lahko z izzivi soočili, potrebujemo stabilno in predvidljivo poslovno okolje ter moramo biti prepoznani kot ključni deležniki, brez katerih ni prehoda v trajnostni prehranski sistem,« je pred začetkom kongresa za naš radio povedal predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič.

»Krepitev pogajalske moči kmetov v verigah oskrbe s hrano je eden ključnih ciljev zadružnega poslovnega modela, ki je v celoti v lasti, upravljanju in nadzoru kmetov samih. Da lahko kmetje s svojimi zadrugami to udejanjijo, moramo okrepiti kapacitete za zbiranje in skladiščenje ter dodajanje vrednosti svojim pridelkom,« so še prepričani na Zadružni zvezi Slovenije.

Danes bodo zadružniki predvidoma obravnavali tri sklope. Najprej bodo spregovorili o izzivu aktivne povezanosti vključno z ukrepi za spodbujanje povezovanja. Nato bodo prisluhnili gostom, ki bodo predstavili napovedi gospodarskega okolja, trende na kmetijskih trgih in pomembnosti poročanja o trajnosti. Pozno popoldne pa se bodo na predstavljenih izkušnjah iz sosednje Avstrije ustavili še ob izzivih označevanja porekla živil.

Jutrišnji, drugi dan kongresa pa bo v celoti namenjen kadrovskimi vsebinam, saj je od učinkovitega ekipnega dela odvisen tako uspeh posamezne zadruge kot tudi vsega zadružnega sistema.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.