Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež Frančišek (foto: Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione)
Papež Frančišek | (foto: Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione)

Papež Frančišek: darovanje in odpuščanje sta bistvo Božje slave

Novice | 17.03.2024, 13:01 Marcel Krek

»Na križu vidimo Jezusovo in Očetovo slavo,« nas je na današnjo tiho nedeljo pred opoldansko molitvijo spomnil papež Frančišek.

Sveti oče je ob premišljevanju današnjega evangelija poudaril, da nam Jezus "želi povedati, da slava za Boga ne pomeni človeškega uspeha, slave ali ugleda. Po papaževih besedah je za Boga slava ljubiti do te mere, da daš svoje življenje. "Poveličanje Zanj pomeni podariti Sebe, biti dostopen, ponuditi Svojo ljubezen. To je doseglo vrhunec na križu, kjer je Jezus do skrajnosti razširil Božjo ljubezen, v celoti razkril obličje usmiljenja, nam podaril življenje in odpustil tisitm, ki so ga pribili na križ."

Papež Frančišek nas je ob tem povabil, naj se vprašamo: "Kakšno slavo si želim zase, za svoje življenje, o kateri sanjam za svojo prihodnost?" Ali je to zemeljska slava? Ali pa je to "pot daru in odpuščanja, pot križanega Kristusa, pot tistega, ki se ne naveliča dajati. Kajti ko dajemo in odpuščamo, v nas zasije Božja slava, je še dodal Sveti oče in nas priporočil Devici Mariji, ki naj nam pomaga,: "da bi bili živi odsev Božje ljubezni".

Novice, Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.