Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ana Petrič je direktorica DEOS Notranje Gorice (foto: osebni arhiv)
Ana Petrič je direktorica DEOS Notranje Gorice | (foto: osebni arhiv)

Slovenka leta Ana Petrič svoje talente uspešno razvija kot direktorica Doma starejših

Slovenija | 09.03.2024, 08:09 s. Meta Potočnik

Letošnja Slovenka leta je direktorica doma starejših Deos Notranje Gorice Ana Petrič, ki je širši javnosti znana po ustvarjalnih pristopih, ki lepšajo življenje starejših in zaposlenih. Med njimi sta projekt Mala pozornost za veliko veselje, pisanje voščil za starejše po domovih in skupnostih ter prvi vrtec v njihovem Domu, ki ima na stanovalce izjemno pozitiven vpliv. Ob 8. marcu smo jo vprašali, na kaj je ponosna pri svojem delu in kako bi izboljšala odnos do starejših.

Svojo poklicno pot je s srednjo upravno šolo pričela kot strežnica. Kasneje je vodila tudi varovani oddelek za osebe z demenco. Ker je želela razmere v Domu spremeniti na bolje, je končala še fakulteto za socialno delo.

V pogovoru, ki smo ga objavili ob mednarodnem dnevu žena nas je zanimalo, ali je bila njena pot kaj težja zato, ker je ženska.

Ani Petrič je izredno všeč, da dela v domu s koncesijo, saj tako ne potrebuje posebnih dovoljenj za izvedbo novih aktivnosti kakor bi jih v primeru javnega doma, kjer bi jih strokovni svet lahko postavljal nepotrebne ovire. Ko gleda svojo profesionalno pot pravi, da je najbolj ponosna na dobre odnose, ki jih ustvarja z zaposlenimi. Ob tem pa izpostavi tudi poletno varstvo za otroke zaposlenih, sodelovanje z VDS in vključitev enote Angelinega vrtca Montessori v stavbo Doma.

Slovenija, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.