Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Udeleženci so se vsak dan srečali tudi pri sveti maši in slavljenju Najsvetejšega (foto: Jon Kanjir)
Udeleženci so se vsak dan srečali tudi pri sveti maši in slavljenju Najsvetejšega | (foto: Jon Kanjir)

Evropsko usposabljanje za delo z mladimi v pastorali

Cerkev po svetu | 07.03.2024, 09:18 Jon Kanjir

Minuli vikend je v samostanu na gori Montserrat v Španiji potekalo evropsko usposabljanje za delo z mladimi v pastorali. Srečalo se je 400 katehetov, duhovnikov, redovnic in redovnikov iz več držav, ki imajo stik z mladimi in jim želijo čim bolje služiti.

Srečanja se je udeležilo tudi 19 slovenskih katehetov, mladih, duhovnikov in redovnica. Tridnevna konferenca je obsegala mnoge nagovore španskih in ameriških duhovnikov ter mladih gorečih kristjanov. Poleg tega sta jih nagovorila Barcelonska pomožna škofa Javier Vilanova in Salvador Cristau Coll. Udeleženci so se vsak dan srečali tudi pri sveti maši in slavljenju Najsvetejšega. Mladi so sveto evharistijo, pri kateri je sodelovalo skoraj 50 duhovnikov, slavilni bend in polna bazilika doživeli kot nekaj izjemnega.

Tridnevna konferenca je obsegala mnoge nagovore španskih in ameriških duhovnikov ter mladih gorečih kristjanov
Tridnevna konferenca je obsegala mnoge nagovore španskih in ameriških duhovnikov ter mladih gorečih kristjanov © Jon Kanjir

Med spoznavnimi delavnicami, so si kateheti iz različnih držav izmenjevali izkušnje in nasvete glede dela z mladimi, ter skupaj doživeli močne trenutke molitve za gorečnost v ljubezni do Boga pri najstnikih.

Life teen je gibanje, ki zagotavlja zanesljivo katoliško učenje in doživetja za mlade. Katehetom pomaga z že pripravljenimi vsebinami, da lahko manj časa posvetijo iskanju vsebine in več delu z mladimi. Cilj programa je zagotoviti varno in zabavno okolje za mladino znotraj katoliške skupnosti. Prav tako pomaga mladim odgovoriti na njihova vprašanja in najpomembneje, doživeti Jezusa na njim lasten način. Program se izvaja že skoraj 40 let, širi se po vsem svetu, v Sloveniji zadnjih nekaj let. Gre torej za program, ki katehetom pomaga s kakovostnimi vsebinami pripravljenimi za mlade. Tako se lahko katehet skupaj z jedrno skupino, ki program izvaja, posveti delu z mladimi in jim približa Jezusa. Vsebine temeljijo na odnosu z Jezusom in adoraciji.

Samostan na gori Montserrat v Španiji
Samostan na gori Montserrat v Španiji © Jon Kanjir

Sončni vzhod
Sončni vzhod © Jon Kanjir

Cerkev po svetu
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...