Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Margaret Grace Davis (foto: Meta Potočnik)
Margaret Grace Davis | (foto: Meta Potočnik)

Želela je biti misijonarka za železno zaveso

Naš gost | 01.03.2024, 14:13 s. Meta Potočnik

Margaret Grace Davis je Angležinja, ki že več kot 50 let živi v Sloveniji. Delala je na Filozofski fakulteti, prevedla precej knjig in v zrelih letih postala vodnica terapevtske psičke Tačke Pomagačke, s katero prinašata veselje otrokom in ostarelim. Njen duh je živ in svež, krepi ga z branjem Svetega pisma in trdno vero, da nebeški Oče skrbi zanjo. Prehodila je skoraj vse slovenske gore in to ji je prinašalo ogromno veselja. Dolgo in bogato življenje, ki je vredno, da o njem izvemo kaj več. Gostili smo jo v oddaji Naš gost.

Je angleška jezikoslovka in prevajalka, rojena davnega leta 1942 v Manchestru v Veliki Britaniji. Kot sedemnajstletno dekle z globoko vero v Jezusa je sprva želela opravljati misijonarski poklic v deželah vzhodne Evrope. Od 1971 dalje je preko Britanskega sveta opravljala delo lektorice za angleški jezik na oddelku za germanistiko na Filozofski fakulteti Ljubljani. Pred tem je bila dve leti lektorica v Bukarešti. Čeprav je sprva nameravala krožiti po vzhodnoevropskih deželah, se je ustalila v Sloveniji, tako zaradi gora, kamor rada zahaja, kot zaradi ljudi.

Društvo Tačke pomagačke

Po upokojitvi se je preselila v stanovanje v bližini Doma ostarelih Deos Medvode. Tam sva se spoznali, saj sva obe prostovoljki v tem Domu. Med pogovorom je bila z nama še ena prostovoljka na štirih nogah. To je terapevtska psička Shadow, saj je Margaret Davis po upokojitvi postala članica društva Tačke Pomagačke.

Prijazna, črno siva mešanka, s katero obiskujeta starejše v delovni terapiji, predvsem pa tiste, ki so nepokretni. Tistim otrokom, ki je marajo branja, se pridružita pri branju in ga motivirata.

Pripada evangelijski Cerkvi Kristusovi bratje

Že več let je aktivno sodeluje pri Svetopisemski družbi Slovenije. Vsak dan bere Sveto pismo in premišljuje o božji dobroti. Ob tem je povedala: »Veliko sem v naravi. V njej občudujem lepoto stvarstva. Ko sem hodila po gorah, ki so prelepe, sem razmišljala: Kako lepo je tukaj! In to je le predhodnica lepote nebes, ki nas čaka.«

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj

Naš gost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.