Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Trgovina (foto: Pixabay)
Trgovina | (foto: Pixabay)

Evropska komisija kmete prosi za informacije o nepoštenih trgovinskih praksah

Kmetijstvo | 14.03.2024, 06:26 Robert Božič

Evropska komisija je kmete in male dobavitelje v verigi preskrbe s kmetijskimi in živilskimi proizvodi povabila k izpolnitvi vprašalnika o nepoštenih trgovinskih praksah. Gre za redno letno raziskavo v okviru izvajanja direktive o nepoštenih trgovinskih praksah med podjetji v verigi preskrbe s hrano, ki se je začela uporabljati konec leta 2021. Vprašalnik je mogoče izpolniti še do nedelje 15. marca.

Evropska komisija naj bi rezultate ankete upoštevala pri pripravi predlogov možnih ukrepov za izboljšanje položaja kmetov in malih dobaviteljev. Šlo naj bi za ukrepe, povezane s preglednostjo trga, izvajanjem direktive, stroški proizvodnje in bolj enotnim nadzorom nad obstoječimi pravili na področju uvoza kmetijskih proizvodov. Ukrepe naj bi Evropska komisija predstavila do konca letošnjega marca.

Komisija kmete in male dobavitelje v različnih fazah verige preskrbe s kmetijskimi in živilskimi proizvodi poziva, naj delijo svoje morebitne izkušnje z nepoštenimi trgovinskimi praksami in povedo, ali jim trenutna zakonodaja na tem področju nudi ustrezno zaščito pred kupci, ki so ekonomsko močnejši.

Vprašalnik je na voljo v vseh uradnih jezikih EU, torej tudi v slovenščini, na tej povezavi. Izpolniti ga bo mogoče do 15. marca

Kmetijstvo
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...