Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin (foto: gov.si / Twitter)
Državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin | (foto: gov.si / Twitter)

​ Kardinal Parolin ocenjuje, da je vojaško posredovanje EU v Ukrajini zastrašujoče

Svet | 29.02.2024, 12:48 Uredništvo Radia Ognjišče

Vojne razmere v Ukrajini in na Bližnjem vhodu še vedno ne pojenjajo. Po poročanju Vatikan News aktualno dogajanje ves čas spremlja tudi Sveti sedež. Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je izrazil veliko zaskrbljenost glede nadaljnjega zaostrovanja dogodkov, po njegovih besedah je edina rešitev prekinitev ognja.

Kardinal Parolin je v torek popoldan ob koncu podelitve mednarodne nagrade Gospodarstvo in družba v Vatikanu izrazil zaskrbljenost glede francoskega predloga pomoči Ukrajini. Predsednik Macron je namreč minuli ponedeljek napovedal nove ukrepe za podporo Ukrajini v boju proti ruski invaziji. Kot je dejal, ne more izključiti napotitve zahodnih enot, da bi Evropa dosegla svoj cilj, poraziti Moskvo. Takšen scenarij je resnično zastrašujoč, trdi kardinal, saj bi prinesel stopnjevanje spora, ki smo se mu od začetka vedno poskušali izogniti. Tega sicer ne bi označil kot apokaliptično, ker je to morda v tem trenutku pretirana beseda, vsekakor pa je strašljivo, ocenjuje drugi mož Vatikana.

Na vprašanje o možnih razlogih za Macronov predlog je ta po mnenju kardinala verjetno posledica dejstva, da po dveh letih vojne na obzorju še vedno ni možnosti za rešitev, bodisi vojaško bodisi s pomočjo pogajanj. Idealno bi bilo, če bi res našli način, da obe strani začneta komunicirati. Verjamem, da bomo našli rešitev, če se bomo pogovarjali, je dodal cerkveni dostojanstvenik. Ob koncu izjave je ponovno pozval k začetku dialoga glede izraelsko-palestinskega spora in k prekinitvi ognja v Gazi. Poudaril je, da je skrb nas vseh, da bi našli način za izpustitev talcev, predvsem zaradi humanitarne pomoči, izvedba katere je še vedno zelo otežena. Edina pot je prekinitev ognja, je prepričan kardinal Parolin.

Svet, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija, Novice
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...