Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
 (foto: Radio Vatikan)
| (foto: Radio Vatikan)

Verujemo, da Bog obnavlja porušeno

Svet | 23.02.2024, 14:33 s. Meta Potočnik

Za prebivalce Ukrajine je jutri žalosten dan, saj minevata dve leti od ruske invazije na to državo. Beguncem in vojakom na fronti je v teh težkih časih v veliko pomoč navzočnost redovnikov, redovnic in duhovnikov, predvsem grkokatoliških.

Hvaležnost grkokatoliških vernikov Sloveniji

Begunci, ki so našli zatočišče v Celju in okolici, so se, kakor vsak tretji torek v mesecu, zbrali pri maši v cerkvi Sv. Duha. Veliko vlogo pa imajo duhovniki, ki so neposredno na fronti in tam služijo branilcem domovine. Škofov vikar za razseljene osebe iz Ukrajine v Republiki Sloveniji Ivan Skalivskyi, je maševal za vse padle vojake in vojakinje v Ukrajini, za branilce in ujetnike. Globoko je hvaležen Katoliški cerkvi, ki jim daje prostore, da lahko obdržijo svoje obrede in pobožnosti. S skupino vernih se je zahvalil tudi Škofijski karitas Celje, ki je že dve leti posebno skrbna do beguncev.

Zgodba o. Oleksandra Bohomaza ob frontni črti

Veliko težje je na fronti. Portal Vatican News prinaša zgodbo 34-letnega grkokatoliškega duhovnika v župniji v Zaporožju očeta Oleksandra Bohomaza, ki je doživel rusko okupacijo, zaslišanja in nato izgon: "Bilo je kot veliko koncentracijsko taborišče. Nismo vedeli, kdaj bodo prišli, nam na glavo nataknili vrečo in nas odpeljali.« Kljub tej izkušnji ostaja z ljudmi in pogosto obiskuje vojake: »Vedno, ko obiščem vojake, ki se borijo na vročih območjih, vidim, da so zaradi vojne tako travmatizirani, da je grozoto težko ubesediti. Ne morejo in nočejo govoriti. Ko grem tja, molim: Jezus, ne grem jaz, ampak ti. Ne jaz praznujem, ampak ti, ki praznuješ in pri maši rečeš: Mir vam bodi.«

Njegovo sporočilo

Sklenimo prispevek z njegovim sporočilom za vse nas: "Bog je bližje, kot si predstavljamo. To sem doživel, ko sem prečkal demarkacijsko črto in nisem vedel, ali bom prišel živ ali ne, in ko sem sedel v avtomobilu s tistimi, ki so me odpeljali. Kot duhovnik prosim za molitev za ukrajinsko ljudstvo, 'da bi bili vsi priča ne le ruševinam, ampak tudi temu, kako Bog obnavlja'.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.