Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Tanja Dominko z gosti v studiu EU parlamenta (foto: ARO)
Tanja Dominko z gosti v studiu EU parlamenta | (foto: ARO)

Peticija o ohranjanju spomina na žrtve komunističnih zločinov v Sloveniji

Novice | 13.02.2024, 21:37 Uredništvo Radia Ognjišče

Odbor za peticije Evropskega parlamenta bo jutri obravnaval Peticijo o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na žrtve povojnih komunističnih pobojev v Sloveniji, ki jo vlaga zgodovinar dr. Mitja Ferenc, državljan Slovenije.

Dogodek in njegov pomen so predstavili na današnji novinarski konferenci, na kateri je ob Mitji Ferencu sodelovala tudi evropska poslanka Romana Tomc in zgodovinar in novinar dr. Jože Možina. Z vsemi tremi se je za mozaik dneva pogovarjala novinarka Tanja Dominko.

Pristojni parlamentarni odbor Evropskega parlamenta bo jutri, v sredo 14. februarja, obravnaval peticijo o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na žrtve povojnih komunističnih pobojev v Sloveniji.

Pobudnica obravnave in poslanka Evropske ljudske stranke iz vrst SDS Romana Tomc je pojasnila, da je peticij v Bruslju ogromno in ni vsaka deležna takšne pozornosti. Po njeni oceni pa bi bil največji uspeh, če bi zadevo slišala slovenska vlada in parlament.

Dr. Jože Možina pravi, da bi »po logiki stvari lahko pričakovali,« da bo zanimanje za ta dogajanja upadlo. »A odziv na knjigo Slovenski razkol preseneča, ... tudi odziv na dva dokumentarna filma, ki zadevata medvojno nasilje in povojne poboje, sta še vedno v vrhu med najbolj gledanimi dokumentarnimi filmi, odkar RTV Slovenija to meri. Pomeni torej, da ljudi to zelo zelo zanima, tudi odziv na to peticijo, to kaže, saj imamo Slovenci, čeprav smo majhen narod, zbranih največ podpisov.«

Prvopodpisani pod peticijo, zgodovinar dr. Mitja Ferenc, pa je dodal, da je obravnava peticije v Evropskem parlamentu zgolj kamenček v mozaiku. Po njegovih besedah ne gre zgolj za žrtve, ampak širši problem, saj so v grobiščih tudi žrtve drugih narodnosti, njihova pravica do groba pa zamolčana. Zato upa, da zadeva zanima tudi evropsko javnost.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.