Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja Dominko z gosti v studiu EU parlamenta (foto: ARO)
Tanja Dominko z gosti v studiu EU parlamenta | (foto: ARO)

Peticija o ohranjanju spomina na žrtve komunističnih zločinov v Sloveniji

Novice | 13.02.2024, 21:37 Uredništvo Radia Ognjišče

Odbor za peticije Evropskega parlamenta bo jutri obravnaval Peticijo o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na žrtve povojnih komunističnih pobojev v Sloveniji, ki jo vlaga zgodovinar dr. Mitja Ferenc, državljan Slovenije.

Dogodek in njegov pomen so predstavili na današnji novinarski konferenci, na kateri je ob Mitji Ferencu sodelovala tudi evropska poslanka Romana Tomc in zgodovinar in novinar dr. Jože Možina. Z vsemi tremi se je za mozaik dneva pogovarjala novinarka Tanja Dominko.

Pristojni parlamentarni odbor Evropskega parlamenta bo jutri, v sredo 14. februarja, obravnaval peticijo o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na žrtve povojnih komunističnih pobojev v Sloveniji.

Pobudnica obravnave in poslanka Evropske ljudske stranke iz vrst SDS Romana Tomc je pojasnila, da je peticij v Bruslju ogromno in ni vsaka deležna takšne pozornosti. Po njeni oceni pa bi bil največji uspeh, če bi zadevo slišala slovenska vlada in parlament.

Dr. Jože Možina pravi, da bi »po logiki stvari lahko pričakovali,« da bo zanimanje za ta dogajanja upadlo. »A odziv na knjigo Slovenski razkol preseneča, ... tudi odziv na dva dokumentarna filma, ki zadevata medvojno nasilje in povojne poboje, sta še vedno v vrhu med najbolj gledanimi dokumentarnimi filmi, odkar RTV Slovenija to meri. Pomeni torej, da ljudi to zelo zelo zanima, tudi odziv na to peticijo, to kaže, saj imamo Slovenci, čeprav smo majhen narod, zbranih največ podpisov.«

Prvopodpisani pod peticijo, zgodovinar dr. Mitja Ferenc, pa je dodal, da je obravnava peticije v Evropskem parlamentu zgolj kamenček v mozaiku. Po njegovih besedah ne gre zgolj za žrtve, ampak širši problem, saj so v grobiščih tudi žrtve drugih narodnosti, njihova pravica do groba pa zamolčana. Zato upa, da zadeva zanima tudi evropsko javnost.

Novice
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...