Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Marko Balažic (foto: Rok Rakun)
Marko Balažic | (foto: Rok Rakun)

Marko Balažic: Odstopiti bi morala celotna vlada

Novice | 03.02.2024, 20:51 Uredništvo Radia Ognjišče

Ministrici, Dominika Švarc Pipan in Emilija Stojmenova Duh bi morali odstopiti. Pa ne le to, odstopiti bi morala celotna vlada, je prepričan prvak SLS Marko Balažic. Kritičen je do nujnih ravnanj in opozarja na odgovornost, ki bi jo moral prevzeti predsednik vlade Robert Golob.

Marko Balažic, s katerim se je pogovarjal urednik informativnega programa Radia Ognjišče Alen Salihović, posebej opozarja na popolno sprenevedanje v stranki SD in dodaja, da se ob vsem dogajanju enako sprenevedata tudi drugi dve koalicijski stranki, ki v svojem ravnanju v resnici nista nič boljši.

Ali menite, da bi morali ministrici Švarc Pipan in pa Stojmenova Duh oditi?

Menim, da bi morala odstopiti celotna vlada. Vemo, kdo nosi objektivno odgovornost. To je predsednik vlade Robert Golob. Ne pozabimo, da se vse ključne investicije potrjujejo na vladi. In ni bilo nič drugače v primeru nakupa stavbe in nakupa računalnikov. Saj poznamo v Sloveniji znan pregovor, da riba smrdi pri glavi...

Kaj se vam pri vsem skupaj zdi najbolj sporno? To, da se je SD odpovedala ministrici Švarc-Pipan, ta pa noče oditi? In kako ocenjujete odvziv predsednika vlade?

Menim, da predsedniku vlade odgovarja, da je pozornost preusmerjena drugam in bolj se bodo med seboj žrli v socialnih demokratih, bolj bo lahko Golob delal svoje rabote.

Glejte, kako pretkano se zavlačuje z odločitvijo o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne, samo z namenom, da bi ja trgovci z elektriko imeli večji vpliv in več moči. Nadaljuje se popolno uničevanje slovenskih kmetov, ukinili bodo svobodo govora, kar bodo zelo boleče občutili poslušalci Radia Ognjišče.

Preusmerja se tudi pozornost iz popolnega propada javnega zdravstva, ugrabitve sodstva in tako dalje. Tako da v resnici njemu ta stvar odgovarja, poleg tega, če pogledamo računico poslancev, ki sedijo v parlamentu, on ima zadostno večino za vladanje, tudi brez SD-ja. Nekje čez prst recimo 45, 46 glasov lahko spravi skupaj.

Iz zgodovine pa itak vemo, da Socialni demokrati iz koalicije oziroma iz vlade nikoli niso izstopili, tako da ne verjamem, da bo to spremenilo kakršnakoli razmerja moči

Smo morebiti na pragu resne politične krize?

Mislim, da tukaj resne politične krize ni. Res je, da se želi v javnosti te stvari tako prikazati, ampak kot sem prej rekel, Golobu zelo odgovarja, da ni v prvi vrsti napadov in da lahko mirno dela svoje stvari naprej. Je pa seveda več možnosti.

Spomnimo se; v preteklosti se je omenjala tudi možnost, da lahko kakšno izmed koalicijskih strank nadomesti recimo Nova Slovenija in zagotovi s tem Golobu udobno vladanje še naprej. Sam kakšnih bistvenih sprememb iskreno rečeno ne pričakujem, morda se bo zgodila kakšna korekcija, vseeno pa stojimo tukaj na stališču, da dalj časa bo ta vlada trajala, bolj bo škodljivo, oziroma bolj bodo uničujoče posledice za Slovenijo.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.