Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Gabriel Attal za balo slame (foto: Twitter @GabrielAttal)
Gabriel Attal za balo slame | (foto: Twitter @GabrielAttal)

Bo "10 takojšnjih ukrepov" za francoske kmete dovolj?

Kmetijstvo | 26.01.2024, 21:30 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Francoski premier Gabriel Attal je danes napovedal, da bo vlada "naredila konec" podražitvam dizelskega goriva uporabljenega v kmetijstvu, ustanovila pa bo tudi poseben sklad za pomoč kmetom v težavah in sprejela še številne druge ukrepe.

»Kmetijstvo bomo postavili nad vse drugo,« je obljubil, medtem ko so mu kmetje, namesto govorniškega pulta, postavili balo slame. Dogodek se je zgodil na eni od govedorejskih kmetij v gorski vasici ob španski meji, v regiji, kjer so bili minule dni najhujši kmečki protesti, poroča BBC.

Attal je obljubil tudi zmanjšanje administrativnih obremenitev za kmete in dodatne subvencije za ekološko kmetovanje. Napovedal je pomoč, vključno z opustitvijo načrta, ki bi povečal ceno goriva za pogon kmetijske mehanizacije in dodal, da bodo na EU naslovili poziv, v katerem bodo zahtevali spremembe pravil glede prahe in tudi nekaterih drugih okoljskih pravil.

Po njegovih besedah bo Francija še naprej nasprotovala podpisu trgovinskega sporazuma med Evropsko unijo in južnoameriškim Mercosur območjem, za katerega kmetje trdijo, da bo francoske trgovine preplavil s poceni pridelki in izdelki.

Bo francoska vlada sledila prvemu ministru?

Attal je zakonodajni sveženj, ki odgovarja na nekatere zahteve kmetov, napovedal že pred dnevi, a je vlada njegovo predstavitev preložila. Z današnjo napovedjo 10 takojšnjih poenostavitvenih ukrepov (na področju birokracije), predvsem pri projektih zadrževanja vode in čiščenja jarkov, pa je po navedbah La France Agricole želel kmete vsaj nekoliko pomiriti, še vedno pa ni znano, kdaj bo vlada napovedane zakonodajne spremembe tudi v resnici predstavila.


Med francoskimi kmeti krepko vre. Protesti so marsikdaj zelo grobi.

Medtem pa med francoskimi kmeti vre že mesece. Danes je bila avtocesta, ki povezuje Pariz in Belgijo, blokirana s traktorji in balami sena, po poročanju BBC pa na protestih sodeluje približno 55.000 kmetov. Protesti so zelo izraziti tudi na jugu Francije, kjer so onemogočene nekatere povezave s Španijo.

Nacionalna zveza kmečkih sindikatov (FNSEA) meni, da so današnje premierjeve obljube premalo in da imajo dovolj besed, ki jim ne sledijo dejanja. Zato naj bi se protesti tudi prihodnje dni nadaljevali.

Kmetijstvo
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...