Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Gabriel Attal za balo slame (foto: Twitter @GabrielAttal)
Gabriel Attal za balo slame | (foto: Twitter @GabrielAttal)

Bo "10 takojšnjih ukrepov" za francoske kmete dovolj?

Kmetijstvo | 26.01.2024, 21:30 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Francoski premier Gabriel Attal je danes napovedal, da bo vlada "naredila konec" podražitvam dizelskega goriva uporabljenega v kmetijstvu, ustanovila pa bo tudi poseben sklad za pomoč kmetom v težavah in sprejela še številne druge ukrepe.

»Kmetijstvo bomo postavili nad vse drugo,« je obljubil, medtem ko so mu kmetje, namesto govorniškega pulta, postavili balo slame. Dogodek se je zgodil na eni od govedorejskih kmetij v gorski vasici ob španski meji, v regiji, kjer so bili minule dni najhujši kmečki protesti, poroča BBC.

Attal je obljubil tudi zmanjšanje administrativnih obremenitev za kmete in dodatne subvencije za ekološko kmetovanje. Napovedal je pomoč, vključno z opustitvijo načrta, ki bi povečal ceno goriva za pogon kmetijske mehanizacije in dodal, da bodo na EU naslovili poziv, v katerem bodo zahtevali spremembe pravil glede prahe in tudi nekaterih drugih okoljskih pravil.

Po njegovih besedah bo Francija še naprej nasprotovala podpisu trgovinskega sporazuma med Evropsko unijo in južnoameriškim Mercosur območjem, za katerega kmetje trdijo, da bo francoske trgovine preplavil s poceni pridelki in izdelki.

Bo francoska vlada sledila prvemu ministru?

Attal je zakonodajni sveženj, ki odgovarja na nekatere zahteve kmetov, napovedal že pred dnevi, a je vlada njegovo predstavitev preložila. Z današnjo napovedjo 10 takojšnjih poenostavitvenih ukrepov (na področju birokracije), predvsem pri projektih zadrževanja vode in čiščenja jarkov, pa je po navedbah La France Agricole želel kmete vsaj nekoliko pomiriti, še vedno pa ni znano, kdaj bo vlada napovedane zakonodajne spremembe tudi v resnici predstavila.


Med francoskimi kmeti krepko vre. Protesti so marsikdaj zelo grobi.

Medtem pa med francoskimi kmeti vre že mesece. Danes je bila avtocesta, ki povezuje Pariz in Belgijo, blokirana s traktorji in balami sena, po poročanju BBC pa na protestih sodeluje približno 55.000 kmetov. Protesti so zelo izraziti tudi na jugu Francije, kjer so onemogočene nekatere povezave s Španijo.

Nacionalna zveza kmečkih sindikatov (FNSEA) meni, da so današnje premierjeve obljube premalo in da imajo dovolj besed, ki jim ne sledijo dejanja. Zato naj bi se protesti tudi prihodnje dni nadaljevali.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.