Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Mladi prašički (foto: Mabel Amber / Pixabay)
Mladi prašički | (foto: Mabel Amber / Pixabay)

Prašičerejci: Rok za poročanje staleža se izteče v ponedeljek

Kmetijstvo | 04.01.2024, 08:22 Robert Božič

Uredba o intervenciji dobrobit živali iz aktualnega načrta skupne kmetijske politike od prašičerejcev zahteva, da najkasneje v ponedeljek, 8. januarja 2024, sporočijo stalež prašičev, ki so ga na kmetiji imeli 1. januarja 2024. Podatke o staležu prašičev rejci sporočajo sami po elektronski poti ali prek pooblaščenih organizacij.

Vsi prašičerejci, ki v intervencijo dobrobit živali vstopate letos, morate najkasneje do 31. januarja 2024 o tem obvestiti Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja in se naročiti za pregled in popis gospodarstva. Ta obsega pregled in popis podatkov o objektih na gospodarstvu, podatkov o živalih, pregled izpolnjevanja zahtev iz uredbe in določitev največjega dovoljenega števila živali.

Prašičerejcem, ki so bili v intervencijo dobrobit živali vključeni že lani, v letu 2024 ni potrebno znova opraviti pregleda gospodarstva če ni prišlo do sprememb glede izpolnjevanja zahtev. Če je do sprememb prišlo pa morajo pregled opraviti znova in se zanj na Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja prav prav tako prijaviti najkasneje do 31. januarja 2024.

Ker brez pregleda gospodarstva ne bo mogoče vlagati zahtevkov za podintervencijo Dobrobit živali – prašiči, na KGZS rejce pozivajo, da na ARSKTRP po telefonu na številko 01 580 77 92 ali po elektronski pošti na naslov dzpregled.aktrp@gov.si sporočijo, da želijo v letu 2024 vstopiti v podintervencijo DŽ – prašiči in da se za njihovo gospodarstvo izvede pregled.

Podrobnejša navodila najdete na spletni strani KGZS.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.