Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Glavni urednik tednika Finance Jure Ugovšek (foto: ljubljana-mba.com)
Glavni urednik tednika Finance Jure Ugovšek | (foto: ljubljana-mba.com)

Kaj so obveznice in ali bodo obresti premagale inflacijo

Slovenija | 01.02.2024, 18:00 s. Meta Potočnik

Te dni na ulicah lahko vidimo velike plakate, ki državljane vabijo k nakupu ljudske obveznice. Finančno ministrstvo za skupno 250 milijonov evrov obveznic z ročnostjo treh let posojilodajalcem obljublja 3,4-odstotno obrestno mero. Vpisovanje se začenja danes in se bo sklenilo 16. februarja. Postopek je možno opraviti na več kot 200 vpisnih mestih po državi. Na vprašanja odgovarja glavni urednik tednika Finance Jure Ugovšek.

Dolg, ki kotira na borzi

V osnovi so državne obveznice dolg, ki kotira na borzi. Država si bo v tem primeru izposodila denar od tistih, ki to obveznico kupijo: »Vsaj v evrskih državah veljajo takšne obveznice pomenijo najbolj varen naložbeni instrument, kar jih je na trgu.«

In zakaj se je država odločila za to obliko kreditiranja same sebe in kakšne se prednosti takšnega vlaganja denarja varčevalcev? »Pozdravljam to odločitev države, da tudi domače, fizične osebe, varčujejo v slovenskih državnih obveznicah. Drugi razlog je spodbujanje finančne pismenosti Slovencev, ki ni prav visoki ravni. Velika večina ima denar namreč še vedno v depozitih ali transakscijskih računih.«

Tudi zaradi poplav

Seveda 250 milijonov ni veliko, saj ima država izdanih do 40 milijard evrov obveznic oz. dolga. Ugovšek navaja še dodaten razlog: »Ob lanskih poplavah so se že omenjale te ljudske obveznice, ki se lahko uporabijo za to, da se pokrije škoda v takšnih primerih.«

In kaj mora storiti fizična oseba, če želi kupiti vsaj eno obveznico v vrednosti 1000 evrov? Vlagatelj mora pri banki ali borznoposredniški hiši odpreti trgovalni račun vrednostnih papirjev, če ga seveda še nima. Pri tem bo potreboval osebni dokument, številko bančnega računa, davčno številko ter enotno matično številko občana.

Prodaja kadarkoli

Prednost obveznice pred depozitom je ta, da lahko posameznik obveznico lahko kadarkoli proda, kar pa ne velja za vezane depozite, kjer je njihove vloge skoraj nemogoče prekiniti.

Še vedno premalo poznamo možnosti varčevanja

Z ministrstva so še sporočili, da želijo spodbuditi zanimanje državljanov, ki da še vedno premalo poznajo možnosti varčevanja na trgu kapitala. Nakup državnih obveznic jih lahko, kot so prepričani, spodbudi k večjemu zanimanju za področje.

Daljši pogovor z Juretom Ugovškem vam je na voljo tukaj.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.