Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Prejemnik Trubarjevega priznanja (foto: p. Ivan Rampre)
Prejemnik Trubarjevega priznanja | (foto: p. Ivan Rampre)

Kapucin p. Metod Benedik prejemnik Trubarjeve nagrade

Slovenija | 30.01.2024, 10:59 s. Meta Potočnik

V Narodni in univerzitetni knjižnici bodo danes podelili Trubarjevo priznanje za leto 2023. Za pomembne zasluge pri ohranjanju slovenske pisne kulturne dediščine ga bo prejel kapucin p. dr. Metod Benedik, teolog in cerkveni zgodovinar ter zaslužni profesor Teološke fakultete Univerze v Ljubljani.

Med drugim obsežnim delom je podrobno raziskal knjižni fond kapucinske knjižnice v Škofji Loki. V sodelovanju z Občino Škofja Loka in s pomočjo donatorjev je dosegel, da je knjižnica leta 2001 dobila bibliotekarko in da je leta 2008 zaživela v prenovljenih prostorih kot Knjižnica patra Romualda Marušiča skupaj s stalno razstavo o Škofjeloškem pasijonu.

Predvsem po njegovi zaslugi je celoten fond te baročne knjižnice, ki je začela nastajati na začetku 18. stoletja in med drugimi dragocenostmi vsebuje 21 inkunabul, izvod Dalmatinove Biblije in izvirni rokopis Škofjeloškega pasijona, shranjen v klimatsko ustreznih razmerah, katalogiziran v sistemu Cobiss in dostopen tako raziskovalcem kakor širši javnosti. Kapucinska knjižnica v Škofji Loki je tako zgled sodobno urejene historične knjižne zbirke.

p. Metod Benedik
p. Metod Benedik © p. Ivan Rampre

Benedikove druge zasluge so, kot je navedeno v utemeljitvi, povezane z zgodovino slovenskega slovstva: napisal je številne študije, v katerih je raziskal dve medsebojno povezani področji delovanja kapucinov na Slovenskem v baročni dobi - pridige in pasijonske procesije. Vrh tega delovanja je Benedikovo souredniško delo pri faksimilirani izdaji zbirke pridig Sacrum promptuarium Janeza Svetokriškega leta 1998 pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti.

Objavil je tudi temeljne raziskave o zgodovini, ozadjih in uprizoritvah Škofjeloškega pasijona, o njegovih ljubljanskih predhodnikih in verjetni zvezi s kapucinsko procesijo v Pragi, v drugih razpravah pa med velikimi osebnostmi iz slovenske zgodovine obravnaval tudi Primoža Trubarja.

Kot so zapisali v NUK, sodi ohranjanje pisne kulturne dediščine slovenskega naroda med njihove najpomembnejše naloge; s tem zagotavljajo dostopnost nacionalno pomembnega gradiva za študij in raziskovanje.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.