Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Otroci (foto: Spletna stran Angelin vrtec)
Otroci | (foto: Spletna stran Angelin vrtec)

Maja pravi: "Sveta Angela je reševala ljudi."

Slovenija | 27.01.2024, 09:07 s. Meta Potočnik

Tako je na vprašanje, kaj ve povedati o Angeli Merici odgovorila triletna Maja. Postavil ga je duhovnik Franci Alič, ki je 26. januarja za družine otrok Angelinega vrtca in uršulinke daroval sveto mašo v cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani.

Kdo je bila Angele Merici? Preprosta žena iz Desenzana ob Gardskem jezeru v Italiji. Leta 1535 je z ustvarjalno modrostjo ustanovila Družbo sv. Uršule. Zbirala je dekleta, ki so se želela posvetiti Bogu sredi sveta. Zelo pogumna poteza v tistem času!

Kasneje so njene sestre na temelju njenega Pravila razvile bogato vzgojno delo prepleteno z pristnim verskim čutom. Sestre so ponosne, da so pred več kot 20 leti v Slovenijo prve pripeljale Montessori pedagogiko in odprle Angelin vrtec.

Povejmo še, da je Angelin vrtec https: www.angelinvrtec.si minulo jesen odprl novo enoto v Domu Deos v Notranjih Goricah, kjer so že našli lepo sožitje med otroki in stanovalci Doma. Prijave še sprejemajo.

Slovenija, Sociala, Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...