Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Zagoreli plinski terminal se nahaja v bližini naselja Ust-Luga na meji med Rusijo in Estonijo (foto: Twitter / Jürgen Nauditt)
Zagoreli plinski terminal se nahaja v bližini naselja Ust-Luga na meji med Rusijo in Estonijo | (foto: Twitter / Jürgen Nauditt)

V bližini Sankt Peterburga ponoči zagorel terminal za zemeljski plin

Novice | 21.01.2024, 14:25 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Na terminalu za zemeljski plin v bližini ruskega Sankt Peterburga je davi izbruhnil požar. Po navedbah največjega ruskega izvoznika utekočinjenega plina Novatek je požar izbruhnil zaradi zunanjega vzroka, podrobnosti niso podali. Požar ni terjal smrtnih žrtev in je trenutno nadzorom, poročanje francoske tiskovne agencije povzema STA. Gre že za drugi ukrajinski napad na rusko infrastrukturo, ki omogoča financiranje vojne?

Zagoreli plinski terminal se nahaja v bližini naselja Ust-Luga na meji med Rusijo in Estonijo, od Sankt Peterburga je oddaljen približno 110 kilometrov. Vzroka požara po navedbah AFP niso sporočile niti ruske oblasti niti vodstvo podjetja Novatek.

Lokalne oblasti so bile sicer zadržane pri podajanju informacij glede požara. Medtem pa je na družbenih omrežjih že zaokrožil videoposnetek, ki prikazuje, kako se iz plinskega terminala vijejo plameni in močan dim. Požar naj bi izbruhnil nekaj pred tretjo uro zjutraj.


Guverner Leningrajske oblasti Aleksandr Drozdenko je na družbenem omrežju Telegram potrdil požar in zapisal, da so iz terminala evakuirali osebje.

Drozdenko je dodal, da na širšem območju požara vlada stanje visoke pripravljenosti. Po njegovih besedah pri gašenju požara sodelujejo ekipe ruskega ministrstva za izredne razmere in lokalne gasilske brigade.

Po poročanju ruskih medijev vzrok nesreče še ni znan. Rusko obrambno ministrstvo pa kljub napadom, ki jih je Ukrajina izvedla ponoči, teh ni povezalo s požarom, poroča AFP. Ukrajina je ta teden sicer napadla dve ruski skladišči nafte, eno od teh pa se nahaja v bližini Ust-Luge.

V plinskem terminalu v bližini Ust-Luge so po podatkih, dostopnih na spletni strani podjetja Novatek, zemeljski plin predelovali v druge energente, kot je denimo kerozin. V Ust-Lugi se začne tudi plinovod Severni tok 2, ki poteka proti Nemčiji, a ga zaradi ruske invazije v Ukrajini nikoli niso zagnali.

Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...