Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Papež Frančišek pri angelusu (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek pri angelusu | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež pri Angelusu: »Ljubezen odpira poti miru!«

Novice | 01.01.2024, 15:07 Robert Božič

Papež Frančišek je danes, ko obhajamo praznik Marije Matere božje in 57. svetovni dan miru, pred opoldansko vse zbrane spodbudil, naj novo leto postavijo pod »skrbni pogled« blažene Device Marije in naj na Marijo in lastne matere gledamo »s hvaležnimi srci«.

Opozoril je, da božja beseda kaže Marijo, kako ostaja »v tišini, polni čudenja in čaščenja nad čudeži, ki jih dela Bog«, medtem ko pastirji prihajajo častiti njenega Sina, Jezusa.

Ljubezen nikoli ne zaduši; ljubezen naredi prostor za drugega in mu omogoči rast.

Marija, je dejal papež, »v sebi naredi prostor za tistega, ki se je rodil. V tišini postavlja Jezusa v središče in pričuje o njem kot o Odrešeniku.« Papež Frančišek je poudaril, da Marija kot dobra mati nikoli ni želela nadomestiti svojega Sina, ampak je postala prva »katedrala tišine«, kraj, kjer se srečata Bog in človek.

Mati Božja in naša Mati naj nam v novem letu pomagata rasti v tej blagi, tihi in preudarni ljubezni, ki rojeva življenje in odpira poti v svetu za mir in spravo.

Tudi naše matere, je dodal, »nas pripeljejo na svet in potem še naprej sledijo našemu razvoju, pogosto neopazno, da lahko rastemo«.

Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...