Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež Frančišek pri angelusu (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek pri angelusu | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež pri Angelusu: »Ljubezen odpira poti miru!«

Novice | 01.01.2024, 15:07 Robert Božič

Papež Frančišek je danes, ko obhajamo praznik Marije Matere božje in 57. svetovni dan miru, pred opoldansko vse zbrane spodbudil, naj novo leto postavijo pod »skrbni pogled« blažene Device Marije in naj na Marijo in lastne matere gledamo »s hvaležnimi srci«.

Opozoril je, da božja beseda kaže Marijo, kako ostaja »v tišini, polni čudenja in čaščenja nad čudeži, ki jih dela Bog«, medtem ko pastirji prihajajo častiti njenega Sina, Jezusa.

Ljubezen nikoli ne zaduši; ljubezen naredi prostor za drugega in mu omogoči rast.

Marija, je dejal papež, »v sebi naredi prostor za tistega, ki se je rodil. V tišini postavlja Jezusa v središče in pričuje o njem kot o Odrešeniku.« Papež Frančišek je poudaril, da Marija kot dobra mati nikoli ni želela nadomestiti svojega Sina, ampak je postala prva »katedrala tišine«, kraj, kjer se srečata Bog in človek.

Mati Božja in naša Mati naj nam v novem letu pomagata rasti v tej blagi, tihi in preudarni ljubezni, ki rojeva življenje in odpira poti v svetu za mir in spravo.

Tudi naše matere, je dodal, »nas pripeljejo na svet in potem še naprej sledijo našemu razvoju, pogosto neopazno, da lahko rastemo«.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.