Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Jaslice (foto: Rok Mihevc)
Jaslice | (foto: Rok Mihevc)

Naše voščilo: Da bi prišli do osrečujočega spoznanja, kako nas Bog ljubi

Radijski utrip | 24.12.2023, 16:17 msgr. Franci Trstenjak

Letos praznujemo 800. obletnico postavitev prvih jaslic, ki so bile delo sv. Frančiška Asiškega. Za božično voščilo sem zato izbral nekaj misli iz pisma papeža Frančiška iz leta 2019 o pomenu in vrednosti jaslic. Želja vseh radijcev je, da nas besede svetega očeta nagovorijo in spodbudijo k pravemu božičnemu veselju, ki prinaša mir, toplino in harmonijo.

"Čudovito znamenje jaslic vedno vzbuja strmenje in začudenje. Medtem ko zremo božični prizor, smo povabljeni, da se duhovno odpravimo na pot, pritegnjeni od ponižnosti Njega, ki je postal človek, da bi srečal vsakega človeka. In odkrijemo, da nas On tako ljubi, da se je združil z nami, da bi se mogli tudi mi združiti z Njim.

Zakaj jaslice vzbujajo toliko strmenja in nas ganejo? Predvsem zaradi tega, ker kažejo Božjo nežnost. On, Stvarnik vesolja, se skloni do naše majhnosti. Dar življenja, ki je vedno znova skrivnosten za nas, nas še bolj očara, ko vidimo, da je On, ki se je rodil iz Marije, vir in opora vsakega življenja.

»In življenje se je razodelo« (1 Jn 1,2): tako apostol Janez povzema skrivnost učlovečenja. Jaslice nam omogočijo, da vidimo, da se dotaknemo tega edinstvenega in izrednega dogodka, ki je spremenil tek zgodovine in iz katerega je razvrščeno tudi štetje let pred Kristusovim rojstvom in po njem.

Ko nam torej jaslice kažejo Boga, kakor je vstopil v svet, nas izzivajo k premišljevanju o našem življenju, vključenem v Božje življenje; vabijo nas, naj postanemo njegovi učenci, če hočemo doseči zadnji smisel življenja".

Ob letošnjem praznovanju božične skrivnosti in vstopu v novo leto 2024 vam iskreno želimo, da bi prišli do osrečujočega spoznanja, kako nas Bog ljubi. Ljubi do te mere, da je z nami delil našo človeškost in naše življenje. Nikoli nas ne pušča samih. Spremlja nas s svojo skrito, a ne nevidno navzočnostjo. V vsaki situaciji, tako v veselju, kot v bolečini, je Bog z nami. Zato naj bo naše srce polno veselja, da ga bomo lahko ponesli tja, kjer je žalost; naj bo polno upanja, da ga bomo lahko podelili s tistimi, ki so ga izgubili.

Radijske sodelavke in sodelavci vam voščimo blagoslovljene božične praznike ter zdravja na duši in telesu.

Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.