Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Jaslice (foto: Rok Mihevc)
Jaslice | (foto: Rok Mihevc)

Naše voščilo: Da bi prišli do osrečujočega spoznanja, kako nas Bog ljubi

Radijski utrip | 24.12.2023, 16:17 msgr. Franci Trstenjak

Letos praznujemo 800. obletnico postavitev prvih jaslic, ki so bile delo sv. Frančiška Asiškega. Za božično voščilo sem zato izbral nekaj misli iz pisma papeža Frančiška iz leta 2019 o pomenu in vrednosti jaslic. Želja vseh radijcev je, da nas besede svetega očeta nagovorijo in spodbudijo k pravemu božičnemu veselju, ki prinaša mir, toplino in harmonijo.

"Čudovito znamenje jaslic vedno vzbuja strmenje in začudenje. Medtem ko zremo božični prizor, smo povabljeni, da se duhovno odpravimo na pot, pritegnjeni od ponižnosti Njega, ki je postal človek, da bi srečal vsakega človeka. In odkrijemo, da nas On tako ljubi, da se je združil z nami, da bi se mogli tudi mi združiti z Njim.

Zakaj jaslice vzbujajo toliko strmenja in nas ganejo? Predvsem zaradi tega, ker kažejo Božjo nežnost. On, Stvarnik vesolja, se skloni do naše majhnosti. Dar življenja, ki je vedno znova skrivnosten za nas, nas še bolj očara, ko vidimo, da je On, ki se je rodil iz Marije, vir in opora vsakega življenja.

»In življenje se je razodelo« (1 Jn 1,2): tako apostol Janez povzema skrivnost učlovečenja. Jaslice nam omogočijo, da vidimo, da se dotaknemo tega edinstvenega in izrednega dogodka, ki je spremenil tek zgodovine in iz katerega je razvrščeno tudi štetje let pred Kristusovim rojstvom in po njem.

Ko nam torej jaslice kažejo Boga, kakor je vstopil v svet, nas izzivajo k premišljevanju o našem življenju, vključenem v Božje življenje; vabijo nas, naj postanemo njegovi učenci, če hočemo doseči zadnji smisel življenja".

Ob letošnjem praznovanju božične skrivnosti in vstopu v novo leto 2024 vam iskreno želimo, da bi prišli do osrečujočega spoznanja, kako nas Bog ljubi. Ljubi do te mere, da je z nami delil našo človeškost in naše življenje. Nikoli nas ne pušča samih. Spremlja nas s svojo skrito, a ne nevidno navzočnostjo. V vsaki situaciji, tako v veselju, kot v bolečini, je Bog z nami. Zato naj bo naše srce polno veselja, da ga bomo lahko ponesli tja, kjer je žalost; naj bo polno upanja, da ga bomo lahko podelili s tistimi, ki so ga izgubili.

Radijske sodelavke in sodelavci vam voščimo blagoslovljene božične praznike ter zdravja na duši in telesu.

Radijski utrip
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...