Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zahteve nemških kmetov (foto: https://www.bauernverband.de/)
Zahteve nemških kmetov | (foto: https://www.bauernverband.de/)

Nemški kmetje: »Preveč je preveč!«

Kmetijstvo | 19.12.2023, 14:46 Robert Božič

»Preveč je preveč!« »Zdaj je konec!« Pod tema dvema gesloma se je v Nemčiji začel protest kmetov, katerega višek je bila včeraj blokada Berlina in opoldanska zasedba Brandenburških vrat, s čimer so nemški kmetje protestirali proti vladnim načrtom za obdavčenje dizelskega goriva in uvedbo davka na kmetijska vozila, kar bil nov velik udarec za nemško kmetijstvo. Na vse to opozarjajo s peticijo, ki jo je v slabem dnevu podpisalo več kot 674.000 ljudi.

Po ocenah združenja bi nemško kmetijstvo letno na ta način izgubilo približno milijardo evrov, nemška vlada pa je ta načrt utemeljila z zmanjšanjem »podnebju škodljivih subvencij«, kmetje pa pravijo, da si v resnici želi s temi sredstvi zakrpati proračunsko luknjo.

Skoraj 2000 traktorjev in 6600 zbranih kmetov

V Berlinu je včeraj pred zbrane kmete stopil tudi tamkajšnji kmetijski minister Cen Özdemir, ki sicer pripada Zelenim. Med govorom so ga kmetje sicer večkrat izžvižgali, pa vendar je pojasnil, da si v vladi »prizadeva, da do napovedanih novih davčnih obremenitev kmetijstva ne bi prišlo.«

Več kot 6600 zbranih kmetov s približno 2000 traktorji mu je do 8. januarja dalo možnost, da stanje uredi, v nasprotnem primeru se bo trenutno zamrznjen protest nadaljeval »v neslutenih razsežnostih.«

Pogled proti Brandenburškim vratom
Pogled proti Brandenburškim vratom © https://www.bauernverband.de/

Mirno in dostojanstveno

Protest je potekal mirno in dostojanstveno, kmetje so v svojih nastopih opozarjali na medijsko zavajanje okoljevarstvenih nevladnih organizacij in zelenih glede varovanja biotske raznovrstnosti, dobrobiti živali, ogljičnega odtisa in vplivu kmetijstva na okolje.

Opozarjali so, da je naloga zvezne vlade, da kmetijam omogoči zdravo poslovno okolje, pravično obravnavo, mednarodno konkurenčnost in končno izpolni obljube, ki jih je v preteklosti večkrat prelomila. Jasno so opozorili, da bi davek na gorivo še posebej prizadel ekološke kmete, ki večinoma mehansko odstranjujejo plevel in pri tem porabijo več goriva.

Na vse to opozarjajo s peticijo, ki jo je v 24 urah prek spleta podpisalo več kot 650.000 ljudi.

Protest nemških kmetov ostaja čez praznike zamrznjen. Nemška vlada ima do 8. januarja čas, da spremni svoje odločitve.
Protest nemških kmetov ostaja čez praznike zamrznjen. Nemška vlada ima do 8. januarja čas, da spremni svoje odločitve. © https://www.bauernverband.de/

Včeraj prestavljen nov predlog Uredbe o OOTT

Včeraj pa so se nadaljevala pogajanja med predstavniki slovenskega Kmetijskega ministrstva, Ministrstva za naravne vire in prostor ter kmetijskih organizacij. Cilj srečanja je bilo nadaljevati pogovore o še nerešenih stavkovnih zahtevah postavljenih na marčevskem protestu.

Vladna stran je predstavila predlog novega pristopa za določitev okoljsko občutljivega trajnega travinja, o novih kompromisnih rešitvah na tem področju pa naj bi se poskušali uskladiti do konca tega tedna s ciljem, da vlada uredbo sprejme še letos in tako omogoči njeno izvajanje že v prihodnjem letu.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.