Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Izbruh vulkana na polotoku Reykjanes (foto: Hrafnkell Brimar Hallmundsson/PA Media/dpa/STA)
Izbruh vulkana na polotoku Reykjanes | (foto: Hrafnkell Brimar Hallmundsson/PA Media/dpa/STA)

Na Islandiji izbruhnil vulkan #video

Novice | 19.12.2023, 10:18 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Po vrsti potresov je včeraj zvečer na Islandiji, južno od prestolnice Reykjavik, spektakularno izbruhnil vulkan. Izbruh se nadaljuje tudi danes, a z zmanjšano močjo, tako da znanstveniki ocenjujejo, da se razmere že stabilizirajo. Islandija je bila po številnih potresih že več tednov v stanju visoke pripravljenosti na izbruh, izdali so tudi ukaz za evakuacijo.

"Ob 22.17 je severno od Grindavika na polotoku Reykjanes izbruhnil vulkan," je v ponedeljek zvečer sporočil islandski meteorološki inštitut in dodal, da so dogajanje posnele bližnje spletne kamere. Na posnetkih, ki so jih prenašali v živo, je bilo videti velike curke žareče oranžne lave, ki so bruhali v nočno nebo, obkroženi z rdečim dimom.

Inštitut je danes sporočil, da se moč izbruha zmanjšuje, kar pa ne kaže na njegovo trajanje, temveč predvsem na dejstvo, da se je stabiliziral. Tudi na začetku prejšnjih izbruhov vulkanov na polotoku Reykjanes je bil potek podoben, so še dodali v sporočilu za javnost.

Vulkanska razpoka, iz katere izteka lava je dolga okoli štiri kilometre

Ta četrti izbruh v dveh letih se je zgodil tri kilometre stran od vasi Grindavik s 4000 prebivalci, ki so jo 11. novembra evakuirali, potem ko so v regiji zaradi velikega kopičenja magme in več tisoč manjših potresov razglasili izredne razmere. Vas je od prestolnice oddaljena približno 40 kilometrov.

Policija je danes sporočila, da bodo vse ceste okoli vasi zaprte še nekaj dni, da pa trenutno ni nevarnosti za prebivalce.

Letalski promet ni moten

Upravljavec letališča Keflavik je ponoči sporočil, da letalski promet na letališču poteka normalno, motnje pa danes pričakujejo zaradi stavke kontrolorjev zračnega prometa. Letalski promet tudi sicer ni bil moten, saj vulkan ni bruhal pepela.

Vulkanski izbruhi na Islandiji, ki ima 33 aktivnih vulkanov, niso redkost, tokratni pa naj ne bi povzročil takšnih težav, kot jih je tisti leta 2010.

Takrat je izbruh z ledom prekritega vulkana Eyjafjallajokull, visokega več kot 1660 metrov, poslal v ozračje ogromne količine pepela, ki je ohromil letalski promet nad Evropo. Odpovedanih je bilo 100.000 letov za skupaj več kot deset milijonov potnikov.

Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...