Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Adventni venec (foto: Rok Mihevc)
Adventni venec

Ne pustimo si vzeti adventnega pričakovanja

Duhovnost | 16.12.2023, 20:01 s. Meta Potočnik

Kristjani smo z nocojšnjim začetkom božične osemdnevnice stopili v neposredno bogoslužno pripravo na božič. Cerkev namreč dobro ve, da posvetni blišč, nakupovalna mrzlica in številna druženja dušo puščajo prazno in nezadovoljno. Zato nas vabi k zornicam ali svitnicam in vsakodnevnemu večernemu bogoslužju.

Pomembno vlogo in slovesni ton v tem času pri bogoslužju dajejo posebne starodavne antifone, imenovane tudi O – odpevi, ki se pojejo pred Marijinim Magnificatom. Marsikje pa poznajo tudi lepo navado, da otroci vsak večer v cerkvi spremljajo Marijin kip, ki hodi tudi po družinah in spominja na Marijino in Jožefovo pot v Betlehem.

Nadškof Stanislav Zore razmišlja o prvem odpevu, ki govori o modrosti: »Ta je izšla iz usta Najvišjega. Misel najdemo v Sirahovi knjigi. To je prva beseda, ki jo Modrost izreče v svojem dolgem govoru in se nanaša na ustvarjalno božjo besedo, po kateri je bilo vse ustvarjeno. Modrost torej izhaja iz Boga. Je trajno navzoča na svetu, zanjo so značilne trdnost, jasnost in milina.«

Tu je še betlehemska lučka, ki so jo že prejele vse župnije. Lepo je, če jo v času osemdnevnice prižgemo in postavimo na okno ali balkon.

K pripravi na božič so v pomoč tudi jutranje zornice oz. maše ob svečah, ki se darujejo po nekaterih župnijah in vsak dan ob 6.30 v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru, kamor so še posebej vabljeni mladi.

Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.