Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Yotam Haim (28), Samer Talalka (22),  Alon Shamriz (26) (foto: https://twitter.com/manelmarquez)
Yotam Haim (28), Samer Talalka (22), Alon Shamriz (26) | (foto: https://twitter.com/manelmarquez)

Tragični dogodek, ki je močno pretresel judovsko državo

Novice | 16.12.2023, 16:03 Uredništvo Radia Ognjišče

Alon Šamriz, Samer Talalka in Jotam Haim. To so imena treh izraelskih talcev, ki jih je Hamas odpeljal v Gazo. Na severu te palestinske enklave v soseski Šedžaja, kjer potekajo srditi spopadi izraelskih vojaških sil s skrajneži Hamasa, so se fantje znašli v nemilosti pouličnega bojevanja. Izraelski vojaki so jih namreč zmotno prepoznali za nevarnost in proti njim začeli streljati.

"Friendly fire" ali prijateljski ogenj je bil usoden za vse tri. Kako so se fantje znašli sredi bojev, so uspeli pobegniti Hamasu ali pa jih je Hamas v begu namenoma izpustil v sosesko? Vsekakor je v tem trenutku več vprašanj, kot odgovorov. Izraelska vojska je že sprožila preiskavo, ki bo najverjetneje čez nekaj mesecev pokazala, kaj se je dejansko zgodilo.

Tragični dogodek je močno pretresel judovsko državo, zato se je na ulice Tel Aviva zganilo več sto protestnikov, ki zahtevajo, da izraelska vlada bolj odločno ukrepa in se zavzame, da se več kot 100 talcev varno vrne domov.

Izraelski vojaški vrh je odgovoril, da bo v prihodnje skušal biti bolj pazljiv pri posredovanju v Gazi ko gre za izraelske talce, kot tudi za palestinske civiliste, kar si želi tudi ameriška stran, največja zaveznica Izraela.

Vsekakor pa neljubi dogodek nakazuje, kako zahtevna vojaška operacija poteka v Gazi, saj se vsi pripadniki Hamasa ne bojujejo v uniformah, še posebej to velja za Islamski džihad, še eno militantno skupino, ki deluje v palestinski enklavi in prav tako za živi ščit uporablja domače palestinsko prebivalstvo. Izrael, ki je zahteval. da se civilno prebivalstvo umakne iz severa enklave, tako obravnava vsako osebo v tem območju kot potencialno nevarnost.

Se pa medtem razmere za palestinske civiliste iz dneva v dan slabšajo, po zadnjih podatkih palestinskega zdravstvenega ministrstva v Gazi je tam življenje izgubilo že skoraj 19 tisoč ljudi, več kot 50 tisoč je ranjenih, dober milijon je razseljenih. Dež in ohladitev ustvarjata nevzdržne razmere mnogim, ki živijo v šotorih, vse več je tudi bolezni, ki se širijo med palestinskimi begunci.

Izraelski vladni kabinet je medtem odobril, da se bo nujna pomoč v Gazo stekala prek znova odprtega izraelskega mejnega prehoda Kerem Šalom. Preko tega prehoda bo lahko mejo dnevno prečkalo 200 tovornjakov z nujno pomočjo, do sedaj je egiptovski mejni prehod Rafa zmogel okoli 100 tovornjakov dnevno.  

Novice
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...