Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Venus (foto: www.kompas.si)
Venus | (foto: www.kompas.si)

Pridružite se nam na Radijskih počitnicah 2024

Radijske počitnice | 13.11.2023, 18:59 msgr. Franci Trstenjak

22. počitnice z Radiem Ognjišče bodo 10-dnevne, in sicer od 8. do 17. junija 2024. Pripravili smo jih v sodelovanju s Kompasom. Tokrat se bomo prvič odpravili v Romunijo, državo čudovitih naravnih in kulturnih danosti, gostoljubnih in dobrosrčnih prebivalcev ter številnih mitov in legend. Telefonska številka za prijavo je 01 2006 111.

Naš cilj bo torej Romunija, ki se razteza od Panonske nižine preko Karpatov do Črnega morja, kjer najdemo čudovite peščene plaže in mogočno delto reke Donave. Romunija še zdaleč ni samo dežela krvoločnega grofa Drakule, kot si jo mnogi predstavljajo. Na raziskovanje vabijo njena neokrnjena narava, visoka gorstva, mnogi čudoviti samostani in drugi kulturni spomeniki, ki so uvrščeni v Unescovo kulturno dediščino.

Marija Radna
Marija Radna © www.kompas.si

Do počitniškega cilja bomo prevozili 1.550 kilometrov. Vendar naj ta podatek ne nažene strahu v kosti. V počitnicah v minulih letih smo kdaj prevozili že daljšo razdaljo. Na poti bomo prenočevali. Tja enkrat in nazaj dvakrat.

Telefonska številka za prijavo na Kompasu:
01 2006 111.

Počitniška destinacija 2024 bo romunsko mestece VENUS, ki je poznano turistično in zdraviliško mestece v regiji Dobrudža na obali Črnega morja. Letovišče se nahaja približno 40 kilometrov južno od regionalne prestolnice Konstanca. Mestece Venus je svoje ime dobilo po rimski boginji ljubezni in lepote – Veneri. Ponaša se s čudovito in na nekaterih delih precej široko plažo z zlatim peskom, kjer ves čas prav prijetno pihlja.

OKVIRNI PROGRAM

Od 8. do 9. junija 2024

22. Počitnice z Radiem Ognjišče se bodo začele zgodaj zjutraj v soboto, 8. junija 2024. Za odhod iz Ljubljane je predvidena tretja ura. Pot nas bo vodila mimo Maribora in Murske Sobote do Lendave in potem naprej po Madžarski do Romunije. Peljali se bomo skozi mesto Arad do Marijine božje poti Marija Radna, ki velja za največje katoliško romarsko središče v jugovzhodni Evropi. Pot od Ljubljane do Marije Radne bo dolga 750 kilometrov. Začetek božje poti nekako sodi v leto 1695, ko je prvotna cerkev pogorela, Marijino podobo pa so našli nepoškodovano v pepelu. V tem svetišču bomo imeli sveto mašo in po njej bo nekaj prostega časa. Ob dogovorjeni uri bomo nadaljevali vožnjo - 180 kilometrov - proti južni Transilvaniji. Naši hoteli za prenočevanje bodo predvidoma v dveh krajih: v Sebešu in Albi Iuliji. Seveda bomo imeli pred spanjem večerjo, po spanju pa nas bo v jutru naslednjega dne čakal zajtrk.

© www.kompas.si

V nedeljo, 9. junija, bomo nadaljevali vožnjo mimo mesteca Sibiu čez gričevnato pokrajino Transilvanije v Brašov, ki ga imenujejo tudi vrata Transilvanije. Z bleščečo arhitekturo gotike, baroka in renesanse velja za eno najbolj privlačnih in najbolj obiskanih mest Romunije. Po prihodu bo sv. maša, nato pa sprehod skozi zanimivo staro mestno jedro, ki se ponaša s črno cerkvijo, citadelo in mestno hišo iz 18. stoletja. Po prostem času bomo vožnjo nadaljevali čez gorstvo Karpati v nižinsko Mutenijo in naprej preko reke Donave proti Črnemu morju. V zgodnjih večernih urah naj bi - po 600 kilometrih - pripotovali v Venus do našega hotela oz. naših dveh hotelov. Nastanili se bomo po sobah, imeli večerjo in potem morda še malce posedeli pod zvezdnatim nebom ali pa se takoj odpravili k počitku.

Od 10. do 14. junija 2024

Od ponedeljka do petka bo čas za prave počitnice. Kdor v tem času ne bo želel iz hotela, bo lahko vse dni preživel v hotelu in na plaži. Kdor pa bo imel voljo za nadaljnje raziskovanje Romunije, se bo udeležil izleta v Kostanco in Murfatlar, kjer bomo okušali vina, dobro jedli in poslušali romunske melodije. Ta izlet je že vključen v počitniški aranžma. Na voljo pa bo še t. i. fakultativni izlet, s katerim bomo obiskali delto Donave in se po njej tudi peljali z ladjo.

© www.kompas.si

Morda še beseda o hotelu. Hotel TURQUOISE ima oceno štirih zvezdic in je bil v celoti prenovljen leta 2015. Nahaja se na sami obali Črnega morja z lastno peščeno plažo, ki omogoča občudovanje čudovitih sončnih vzhodov. Od hotela do središča kraja vodi ob cesti sprehajalna pot s številnimi restavracijami, prodajalnami spominkov, lokali in bari. Sobe so sodobno opremljene in prostorne s stranskim oz. delnim pogledom na morje, bazen ali park. Hotel ima tudi zunanji bazen. Za goste hotela so senčniki in ležalniki ob bazenu in na plaži brezplačni.

© www.kompas.si

Ko bomo zapolnili postelje in sobe v hotelu TURQUOISE, imamo na voljo še sosednji hotel AFRODITA. Če bomo v obeh hotelih, bomo imeli vsi skupne zajtrke in večerje v hotelu TURQUOISE.

© www.kompas.si

V času počitnic na obali Črnega morja bo vsak dan sveta maša, ob večerih pa večerne prireditve. Vsi tisti, ki ste bili z nami že vsaj enkrat, veste, kaj vse pripravimo in kako se radijci trudimo, da bi vam bilo lepo.

Od 15. do 17. junija 2024

Po zajtrku se bomo odpravili nazaj domov, a vračanje smo razdelili kar na tri dni, da bi nam bilo bolj prijetno, manj naporno in da bi v Romuniji odkrili še kaj zanimivega. Ko je človek - pogovorno rečeno - tako daleč, potem mora nabrati čim več spominov in vtisov.

V tem dnevu nas bo čakalo samo 250 kilometrov vožnje, ker bomo dan izkoristili za obisk romunske prestolnice Bukarešta, ki ima skoraj dva milijona prebivalcev. Romunska prestolnica ali »Pariz vzhoda« obiskovalce preseneti s svojo raznolikostjo. Mesto ponuja številne turistične znamenitosti, poleg tega pa se ponaša s sodobnim dogajanjem v kavarnah in barih, zelo dobrimi restavracijami in lokali z odlično ponudbo. Za začetek bomo naredili avtobusni ogled romunske prestolnice: Slavolok zmage, mogočna zgradba parlamenta, Trg revolucije in Knežji dvor, ki ga je uporabljal srednjeveški vladar Vlad Drakula za svojo rezidenco ... Po avtobusnem ogledu se bomo sprehodili po starem mestnem jedru in imeli nekaj prostega časa. V poznih popoldanskih urah se bomo nastanili v hotelu, imeli večerjo in po njej, najbrž, legli k počitku.

Hotel Turquoise
Hotel Turquoise © www.kompas.si

V jutru devetega počitniškega dne, to bo nedelja, 16. junija, bomo imeli zajtrk in po njem bomo zapustili Bukarešto. Vožnjo bomo nadaljevali mimo Piteštija in preko Karpatov do regionalne prestolnice Sibiu. Ta pot bo dolga 280 kilometrov. Nekoč je bil Sibiu kralj med transilvanskimi mesti, danes pa je prijetno srednjeveško mesto z evropskim šarmom. Leta 2007 je bilo mesto izbrano za kulturno prestolnico Evrope, leta 2018 pa je bilo kulinarična prestolnica Evrope. Po prihodu v mesto bomo imeli sv. mašo, nato pa se bomo sprehodili po starem mestnem središču, ki slovi po tlakovanih uličicah in baročnih trgih, kjer človek kar pozabi na čas. V poznem popoldnevu nas bo čakala vožnja - 70 oz. 80 kilometrov do hotelov, ki bodo prav tako kot v prvem počitniškem dnevu v krajih Sebeš oz. Alba Iulija. V hotelih nam bodo postregli z večerjo, naslednje jutro pa bo zajtrk.

Zadnji dan počitnic 2024 bo ponedeljek, 17. junija. Od hotelov nas bo približno 200 kilometrov dolga pot vodila do čudovitega mesta Temišvar, ki velja za eno najbogatejših in najbolj razvitih mest Romunije, zaradi česar mu pravijo celo »Dunaj v malem«. Bil je prvo evropsko mesto, po katerem je zapeljal tramvaj, ki so ga vlekli konji, dvajset let pozneje je bilo to prvo mesto v Evropi, ki je dobilo električno cestno razsvetljavo in je med domačini poznano kot »prvo svobodno mesto«, saj so ravno tukaj vzniknile prve demonstracije proti komunističnemu režimu. V Temišvaru bo zadnja počitniška sveta evharistija, po kateri se bomo sprehodili po starem mestnem središču in občudovali ta romunski Dunaj. V mestu bo seveda tudi priložnost, da bomo zapravili zadnje romunske leve - lev je namreč romunska denarna valuta. Za en evro dobiš skoraj 5 levov.

V popoldanskih urah 17. junija se bomo poslovili od Temišvara in podali se bomo na 770 dolgo pot do Ljubljane, kamor predvidevamo priti v zgodnjih jutranjih urah 18. junija.

Pri omenjenih kilometrih je pomembna informacija, da je glavnina poti po avtocestah.

IZLETA V ČASU POČITNIC

V počitniški aranžma je že vključen poldnevni izlet, na katerem bomo skupaj prevozili približno 110 kilometrov. Najprej bomo obiskali Konstanco, regionalno središče ob obali Črnega morja, že v času rimskega imperija imenovano Tomis. Konstanca je peto največje romunsko mesto in ima približno 400.000 prebivalcev. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru, ki pripoveduje zgodbe bogate tradicije, stare več kot dva tisoč let. Multikulturno mesto se ponaša s katoliško cerkvijo sv. Antona Padovanskega, pravoslavno katedralo apostolov Petra in Pavla ter muslimansko džamijo na oddaljenosti le nekaj 100 metrov. Po prostem času za samostojne oglede in nakupe bomo nadaljevali vožnjo v bližnje vinorodno področje Murfatlar, kjer nas bodo domačini pospremili v vinsko klet, v kateri bomo degustirali lokalna vina in uživali v večerji s folklornim programom.

© www.kompas.si

In še beseda o fakultativnem izletu, ki ga bo potrebno dodatno plačati. To bo celodnevni izlet, ki bi mu lahko dali naslov: Z LADJICO PO DELTI REKE DONAVE. Do delte Donave bo potrebno prevoziti približno 200 kilometrov, tam pa se bo videlo največje in dobro ohranjeno strnjeno mokrišče v tem delu Evrope, ki se nahaja na Unescovem seznamu svetovne naravne dediščine. Pot nas bo vodila do regionalnega središča Tulcea, kjer se bomo vkrcali na ladjico in zapluli po preštevilnih skritih kanalih reke Donave. S svojimi vodnimi površinami in trstičevjem je delta Donave izjemno pomemben habitat za več kot 300 vrst ptic, številnih vrst rib ter ostalih organizmov. Občudovali bomo bogato floro in favno, morebiti v fotografijo ujeli galebe, pelikane, kormorane, labode ... Prijazni gostitelji nam bodo na ladjici postregli kosilo na temelju lokalnih dobrot ob spremljavi lokalnega vina.

© www.kompas.si

CENA POČITNIC

Za prijavo do konca leta, do 31. decembra, je cena 10-dnevnih počitnic na osnovi polpenziona 879 evrov. Cena po 1. januarju 2024 pa bo 909 evrov. Mogoče je obročno plačilo.

Cena vključuje:

  • prevoz s turističnim avtobusom po programu iz različnih krajev v Sloveniji, ki so vnaprej določeni, pod pogojem, da je vsaj 20 prijavljenih počitnikarjev;
  • vse cestnine in parkirnine;
  • 2x polpenzion v hotelu s tremi zvezdicami v kraju Sebeš oz. Alba Iulia;
  • 1x polpenzion v hotelu s tremi zvezdicami v Bukarešti;
  • 5x polpenzion z vključeno eno pijačo ob večerji (voda, vino ali pivo) in 1x nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu Turquise oz. Afrodita v letovišču Venus;
  • celodnevni izlet v Konstanco s tipično večerjo, degustacijo vina in folklornim programom;
  • strošek najema konferenčne dvorane;
  • zunanje oglede po programu v Temišvaru, Brašovu, Maria Radni, Bukarešti ter Sibiu;
  • dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini VZAJEMNA;
  • slovensko spremstvo, stroške lokalnega vodenja, kjer je to potrebno, ter DDV.

OBVEZNO DOPLAČILO bo turistična pristojbina 1€ na osebo za eno noč. Skupaj 9 evrov.

Doplačilo so tudi administrativni stroški prijave v višini 23 EUR - ta strošek je na prijavo in ne na osebo.

Kdor bo želel enoposteljno sobo, bo moral doplačati 229 evrov.
Doplačilo pa bo lahko tudi za zavarovanje rizika odpovedi v višini 4,2 % cene aranžmaja.

Za otroka do 12. leta je cena počitniškega aranžmaja 779 evrov.

Telefonska številka za prijavo: 01 2006 111.

Seveda pa lahko obiščete eno izmed Kompasovih poslovalnic, ki so:

  • v Ljubljani: na Slovenski cesti 36, na Dunajski cesti 117, v BTC - hala A;
  • v Kranju: na Slovenskem trgu 6;
  • v Mariboru: na Titovi cesti 2a;
  • v Kopru: na Pristaniški ulici 7;
  • Novi Gorici: na Delpinovi 7a.

Prijave so mogoče tudi v poslovalnicah M-holidays, in sicer v Celju, v Mercator centru na Opekarniški cesti 9, in v Ljubljani, v Mercator centru v Šiški.

Telefonska številka za prijavo: 01 2006 111.

Resnost prijave in rezervacije boste potrdili s plačilom avansa v višini 200 evrov.

Ob prijavi bodo potrebni nekateri podatki, zato bo najbolje, da ste z njimi - kot radi rečemo - opremljeni, da bo prijava hitreje potekala. Potrebujete naslednje podatke:

  • ime in priimek;
  • naslov;
  • datum rojstva;
  • kraj rojstva;
  • številko dokumenta, s katerim boste potovali;
  • datum izdaje dokumenta;
  • datum veljavnosti dokumenta – veljaven mora biti najmanj 6 mesecev od prihoda s potovanja;
  • tel. številko, na katero boste dosegljivi tudi na dan odhoda in v času počitnic.
Radijske počitnice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.