Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Projekt Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah (foto: Občina Kamnik)
Projekt Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah | (foto: Občina Kamnik)

Si že glasoval za slovenska projekta ARIA 2023?

Kmetijstvo | 28.11.2023, 06:42 Robert Božič

Sredstva skupne evropske kmetijske politike še zdaleč niso namenjene samo za »subvencije« kmetom, ampak v dobršni meri spodbujajo tudi pametno in konkurenčno kmetijstvo, krepitev gospodarske odpornosti podeželja, razvoj podjetništva in infrastrukture na podeželju, predvsem pa varstvo okolja in ohranjanje dediščine.

Slovenci smo lahko ponosni, saj je žirija letošnjega natečaja ARIA 2023 (Agriculture & Rural Inspiration Awards 2023) med 24 projektov iz celotne EU uvrstila kar dva iz Slovenije. Namen natečaja ARIA 2023 je spodbuditi izmenjavo navdihujočih primerov dobrih praks, sofinanciranih iz sredstev skupne EU kmetijske politike.

Projekt Izročilo Brkinov in Krasa in projekt Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah se tako potegujeta za nagrado po izboru ljudstva. Oba projekta sofinancira program LEADER in sta iniciativa lokalne skupnosti po principu »od spodaj navzgor«.

Projekt Izročilo Brkinov in Krasa, katerega nosilec je Zavod Dobra pot, je namenjen ohranjanju lokalne dediščine in njenemu prenosu na mlajše generacije. Vključuje inovativno spletno platformo, kjer so dokumentirane dediščinske vsebine, predvsem v obliki kratkih dokumentarnih filmov, ki osvetljujejo njihov pomen v prostoru in času ter možnosti za izobraževanje, promocijo lokalne dediščine, trženje dediščinskih izdelkov ter ozaveščanje o njenem pomenu.

Projekt Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah, katerega nosilec je LAS Srce Slovenije, ozavešča o pomenu ohranjanja čiste pitne vode in o premišljenem vključevanjem vodnih virov v turistično ponudbo območja. V okviru projekta je nastala nova pohodniška pot okoli Kamniško-Savinjskih Alp, dolga 190 km, ki vodi ob več kot 100 izvirih. Pohodnike vodi po obstoječih poteh in nudi možnost, da zajamejo čisto, bistro vodo naravnost iz izvira. V okviru projekta je nastala tudi mobilna pohodniška aplikacija, ki si jo lahko brezplačno prenesete na vaš mobilni telefon. Na izbranih vodnih izvirih so bile opravljene tudi analize kvalitete vode, ki jo lahko s pomočjo QR kode ob izviru sproti preverjate, saj se analize osvežujejo.

Do petka je v teku spletno glasovanje. Svoje glasove lahko oddate prek te povezave, razglasitev pa se bo v ponedeljek, 4. decembra popoldne, odvijala v Bruslju in jo bo mogoče v živo spremljati prek spleta.

Kmetijstvo
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...