Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Sabina Šegula in Peter Ribič (foto: Meta Potočnik)
Sabina Šegula in Peter Ribič | (foto: Meta Potočnik)

Sabina Šegula in Peter Ribič združila tri lepe dogodke

Slovenija | 01.12.2023, 14:29 s. Meta Potočnik

V Centru Rog Ljubljana je danes zadišalo po adventnem času pričakovanja. Sabina Šegula in Peter Ribič sta namreč združila tri lepe dogodke: dobrodelno izdelavo in razstavo adventnih venčkov ter predstavitev letošnje božične krasitve bazilike sv. Petra v Vatikanu.

Venčki za poplavljene družine

Na prostornem hodniku novega Centra Rog, ki je namenjen ustvarjalnosti, umetnosti in druženju, so prostovoljci s pomočjo študentk hortikulture iz Slovaške izdelovali adventne venčke. Podarili jih bodo Karitas, ki jih bo ponudila poplavljenim družinam: »Želela sem pripraviti dogodek z dobrodelno noto, a ne z zbiranjem denarja temveč s podaritvijo časa. Vemo, da je bil letos velik del Slovenije pod vodo in vsi smo pomagali po svojih močeh. Ko pridejo prazniki, kot sta božič in novo leto, pa znova pridejo za prizadete grenki trenutki. In je lepo prejeti nepričakovani dar kot je venček, ki zariše nasmeh več na obrazu,« je povedala dr. Sabina Šegula iz Akademije cvetja, ki je poskrbela tudi za natečaj najboljših venčkov.

Sabina Šegula
Sabina Šegula © Meta Potočnik

Tekmovanje srednjih šol

Prispevali so jih učenci različnih vrtnarskih šol oz. biotehniških centrov. »Tekmovanje smo izpeljali na ravni srednjih šol. Prispelo je skoraj 40 venčkov, ki jih bodo pri Karitas razdelili družinam.« je povedal Peter Ribič. Prvo mesto sta prejela venčka iz Biotehniškega centra Naklo in Center biotehnike in turizma Grm Novo mesto.

Bojana Košnik Čuk in Peter Ribič
Bojana Košnik Čuk in Peter Ribič © Meta Potočnik

Venčki podjetij, ki zaposlujejo osebe s posebnimi potrebami

Na ogled je bila tudi razstava. Izdelke so poslali cvetličarji in ljubiteljski izdelovalci: »Zelo dobro so se odzvale izdelovalke predmetov iz krep papirja. Tu gre namreč tudi za vidik kulturne dediščine. Osebno pa so mi najbolj pri srcu venčki podjetij, ki zaposlujejo osebe s posebnimi potrebami, ker vem, koliko ur so vložili v posamezni izdelek.« je še dejala Šegulova.

Dobrodelna izdelava in razstava adventnih venčkov
Dobrodelna izdelava in razstava adventnih venčkov © Meta Potočnik

Adventni venčki
Adventni venčki © Meta Potočnik

Kunstelj s Sabino in Petrom sodeloval v Rimu

Med prostovoljci je bil tudi nekdanji veleposlanik pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj, ki se je vabilu z veseljem odzval: "S Sabino in Petrom smo veliko sodelovali, ko sem bil še v Rimu. Vesel sem, da Ministrstvo za zunanje zadeve še naprej podpira njuno delo. Prišel sem tudi zato, ker ima dogodek dobrodelni značaj."

Med prostovoljci je bil tudi nekdanji veleposlanik pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj
Med prostovoljci je bil tudi nekdanji veleposlanik pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj © Meta Potočnik

© Meta Potočnik


Naj bo dogodek tudi nam spodbuda k dobroti in pozornosti do sočloveka.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.