Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Sabina Šegula in Peter Ribič (foto: Meta Potočnik)
Sabina Šegula in Peter Ribič | (foto: Meta Potočnik)

Sabina Šegula in Peter Ribič združila tri lepe dogodke

Slovenija | 01.12.2023, 14:29 s. Meta Potočnik

V Centru Rog Ljubljana je danes zadišalo po adventnem času pričakovanja. Sabina Šegula in Peter Ribič sta namreč združila tri lepe dogodke: dobrodelno izdelavo in razstavo adventnih venčkov ter predstavitev letošnje božične krasitve bazilike sv. Petra v Vatikanu.

Venčki za poplavljene družine

Na prostornem hodniku novega Centra Rog, ki je namenjen ustvarjalnosti, umetnosti in druženju, so prostovoljci s pomočjo študentk hortikulture iz Slovaške izdelovali adventne venčke. Podarili jih bodo Karitas, ki jih bo ponudila poplavljenim družinam: »Želela sem pripraviti dogodek z dobrodelno noto, a ne z zbiranjem denarja temveč s podaritvijo časa. Vemo, da je bil letos velik del Slovenije pod vodo in vsi smo pomagali po svojih močeh. Ko pridejo prazniki, kot sta božič in novo leto, pa znova pridejo za prizadete grenki trenutki. In je lepo prejeti nepričakovani dar kot je venček, ki zariše nasmeh več na obrazu,« je povedala dr. Sabina Šegula iz Akademije cvetja, ki je poskrbela tudi za natečaj najboljših venčkov.

Sabina Šegula
Sabina Šegula © Meta Potočnik

Tekmovanje srednjih šol

Prispevali so jih učenci različnih vrtnarskih šol oz. biotehniških centrov. »Tekmovanje smo izpeljali na ravni srednjih šol. Prispelo je skoraj 40 venčkov, ki jih bodo pri Karitas razdelili družinam.« je povedal Peter Ribič. Prvo mesto sta prejela venčka iz Biotehniškega centra Naklo in Center biotehnike in turizma Grm Novo mesto.

Bojana Košnik Čuk in Peter Ribič
Bojana Košnik Čuk in Peter Ribič © Meta Potočnik

Venčki podjetij, ki zaposlujejo osebe s posebnimi potrebami

Na ogled je bila tudi razstava. Izdelke so poslali cvetličarji in ljubiteljski izdelovalci: »Zelo dobro so se odzvale izdelovalke predmetov iz krep papirja. Tu gre namreč tudi za vidik kulturne dediščine. Osebno pa so mi najbolj pri srcu venčki podjetij, ki zaposlujejo osebe s posebnimi potrebami, ker vem, koliko ur so vložili v posamezni izdelek.« je še dejala Šegulova.

Dobrodelna izdelava in razstava adventnih venčkov
Dobrodelna izdelava in razstava adventnih venčkov © Meta Potočnik

Adventni venčki
Adventni venčki © Meta Potočnik

Kunstelj s Sabino in Petrom sodeloval v Rimu

Med prostovoljci je bil tudi nekdanji veleposlanik pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj, ki se je vabilu z veseljem odzval: "S Sabino in Petrom smo veliko sodelovali, ko sem bil še v Rimu. Vesel sem, da Ministrstvo za zunanje zadeve še naprej podpira njuno delo. Prišel sem tudi zato, ker ima dogodek dobrodelni značaj."

Med prostovoljci je bil tudi nekdanji veleposlanik pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj
Med prostovoljci je bil tudi nekdanji veleposlanik pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj © Meta Potočnik

© Meta Potočnik


Naj bo dogodek tudi nam spodbuda k dobroti in pozornosti do sočloveka.

Slovenija
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...