Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Ajša, 16-letno muslimansko beduinsko dekle (foto: https://twitter.com/GeorgeDeek)
Ajša, 16-letno muslimansko beduinsko dekle | (foto: https://twitter.com/GeorgeDeek)

Ko Hamas ugrabi muslimane in jih skuša rešiti kristjan

Novice | 30.11.2023, 13:26 s. Meta Potočnik

Te dni smo priča izmenjavam talcev in zapornikov med terorističnim gibanjem Hamas in Izraelom. Med talci, ki jih je Hamas zajel med svojim vdorom v Izrael, 7. oktobra, je tudi več beduinov. L'Osservatore Romano tako poroča o zgodbi 16-letne Ajše, ki je bila ugrabljena skupaj z očetom in dvema bratoma, na kar je prek omrežja X opozoril izraelski veleposlanik v Azerbajdžanu, George Deek, ki je kristjan in arabskih korenin.

George Deek je za L'Osservatore Romano povedal: »Nimamo novic o tem, kje je Ajša Alziadna, 16-letna muslimanska beduinska deklica z izraelskim potnim listom. Tistega strašnega jutra 7. oktobra je skupaj z bratoma Hamzo in Bilalom sledila očetu Youssefu v službo. Vsako jutro je Youssef zapustil Rahat, beduinsko mesto v Negevu, kjer je živel, da bi šel delat na kmetijo v Holitu. Tisto jutro je s seboj vzel svoje tri otroke. Vse štiri so ugrabili Hamasovi teroristi, ko so molzli krave. Niso edini beduini, ki so bili ugrabljeni. Po besedah beduinskih oblasti bi jih lahko bilo še sedem, vsi pa so delali v kibucih okoli Gaze.«

Georg Deek, najmlajši izraelski veleposlanik, kristjan arabskih korenin
Georg Deek, najmlajši izraelski veleposlanik, kristjan arabskih korenin © https://aish.com

Izraelski diplomat ob tem izraža zaskrbljenost, kako je z očetom deklice, ki ima hudo sladkorno in nenehno potrebuje inzulin, še bolj pa ga skrbi situacija, v kateri se je znašla Ajša.

Trdi namreč, da obstaja upravičen strah, da bi lahko Hamas, zaradi vpliva na palestinsko javno mnenje, poskušal prikriti dejstvo, da je odgovoren tudi za ugrabitve muslimanov ali še huje, da bi lahko celotno družino označil za »kolaborante« zgolj zato, ker je delala na kmetiji v izraelskem kibucu.

Čeprav imajo pri izpustitvi talcev trenutno prednost dekleta in mlade ženske, Ajša ni med njimi. V pogovoru za L'Osservatore Romano je Deek zato opozoril: »Očitno je, da za razliko od drugih otrok in mladih deklet Hamas Aishe ne izpusti, ker ga je sram priznati, da je ugrabil tudi muslimane. Njen primer mora ostati v središču pozornosti, ker kaže, da je Hamasov prezir do človeških življenj pomembnejši od verske solidarnosti. Odločil sem se, da objavim ta apel za Aisho, da pride na ušesa Hamasa, pa tudi Izraela in celotne mednarodne skupnosti. Želimo, da se Aisha takoj vrne domov, tako kot vsi njeni vrstniki.«

Tudi to je Izrael: Krščanski izraelski diplomat brani mlado muslimanko, ki so jo ugrabili muslimanski fundamentalisti.

Na ozemlju Izraela živi približno 220.000 članov beduinske skupnosti, večina v puščavskem območju Negev. Drugi živijo na severu med Galilejo in Jezreelsko dolino, majhne beduinske skupnosti pa so tudi v Judeji, ob cesti iz Jeruzalema v Jeriho. Večina beduinov ima izraelsko državljanstvo, čeprav so v zadnjih letih odnosi z izraelskimi oblastmi postali vse bolj napeti zaradi vladnega načrta preselitve številnih beduinskih skupnosti, ki so od nekdaj živele v puščavi, v nova, delno urbana naselja, še poroča Vatican News.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.