Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Škofje na plenarni seji (foto: Rok Mihevc/SŠK)
Škofje na plenarni seji | (foto: Rok Mihevc/SŠK)

O čem vse so škofje razpravljali na plenarni seji?

Slovenija | 21.11.2023, 14:47 SŠK

V ponedeljek, 20. in v torek, 21. novembra 2023, je v prostorih Nadškofije Ljubljana potekala plenarna seja Slovenske škofovske konference (SŠK), ki so se je poleg slovenskih škofov udeležili tudi gostje iz sosednjih škofovskih konferenc. Hrvaško je zastopal škof msgr. Bože Radoš, Italijo nadškof msgr. Ignazio Sanna in Avstrijo škof msgr. Jože Marketz.

V ljubljanski stolnici sv. Nikolaja je bila v ponedeljek, 20. novembra 2023, slovesna sveta maša, ki jo je ob somaševanju domačih in tujih škofov daroval predsednik SŠK msgr. dr. Andrej Saje.

Plenarna seja je minila v hvaležnosti, da lahko škofje v pogovoru s sobrati iz tujine izmenjujejo poglede na aktualna vprašanja, ki zadevajo Cerkev.

Osrednja tema plenarne seje je bila ravnokar zaključeno plenarno zasedanje škofovske sinode o sinodalnosti ter skrb za nadaljnji potek sinodalnega procesa v škofijah. Seznanili so se s poročilom Sinodalna Cerkev v poslanstvu ter razpravljali o njegovih različnih vidikih in aktualnosti različnih predlogov za naš družbeni kontekst.

© Rok Mihevc/SŠK

Škofje so se seznanili s prispevkom svetovalnih in delovnih teles SŠK, ki pokrivajo najrazličnejša področja delovanja Katoliške cerkve v Sloveniji ter škofom sinodalno svetujejo in pomagajo pri delu. Posebej so prisluhnili predlogu prenovljenega programa priprave na sveti zakon.

Pred začetkom seje so si škofje ogledali razstavo Shame – European stories pri sv. Jožefu. Razstava, ki vključuje serijo fotografij ljudi, ki so povedali svoje zgodbe o zlorabi v otroštvu ali mladosti, je ponovno potrdila odločenost škofov za ničelno toleranco do vsake oblike nasilja ter za nadaljevanje dela na področju zaščite mladoletnih in ranljivih odraslih.

Ob pripravah na taizejsko srečanje mladih, ki bo ob novem letu (od 28. 12. 2023 do 1. 1. 2024) potekalo v Ljubljani, so škofje izrazili veselje nad tem dogajanjem, ki že v času priprav bogati duhovno življenje Katoliške cerkve v Sloveniji ter upanje, da bi tudi ta dogodek krepil vezi miru v Evropi in svetu. Prav mir je dobrina, ki jo ob aktualnih bojnih žariščih doživljamo kot nadvse krhko in kot močan klic k prošnji in prizadevanju zanjo.

Škofje so se ob sklepu plenarne seje ponovno zavezali k dialogu, razločevanju, sinodalnim procesom in prizadevanju za skupno dobro krajevnih Cerkva.

s. Marija Šimenc FMA
Generalna tajnica SŠK

Slovenija
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...