Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Razdejanje po ruskih napadih pušča globoke posledice v ljudeh (foto: Zelenskiy/Official, https://t.me/V_Zelenskiy_official/1217)
Razdejanje po ruskih napadih pušča globoke posledice v ljudeh | (foto: Zelenskiy/Official, https://t.me/V_Zelenskiy_official/1217)

Comece: Svet tvega katastrofo, naloga Evrope je prinašati stabilnost in mir

Novice | 15.11.2023, 08:44 SŠK

Škofje Evropske unije, zbrani v Bruslju na jesenskem plenarnem zasedanju COMECE 2023, so v petek, 10. novembra 2023, sprejeli izjavo o miru v razmerah resnega poslabšanja mednarodne varnosti. Izjavo, ki so jo podprli vsi delegati škofovski konferenc Evropske Unije, v imenu Slovenske škofovske konference ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, objavljamo v celoti.

Delegati škofovskih konferenc Evropske unije (EU), zbrani na jesenskem plenarnem zasedanju COMECE leta 2023, želimo izraziti globoko zaskrbljenost zaradi resnega poslabšanja mednarodne varnosti in miru.

Zdi se, da svet nazaduje v nevarno dinamiko, ki spominja na nekatere najtemnejše ure človeštva, ki bi morale ostati v zgodovinskih knjigah. Polarizacija mednarodne skupnosti, ki jo spodbuja obnovljena logika tekmovalnosti med velikimi silami, skupaj z zmanjševanjem zaupanja v večstranske okvire sodelovanja, dopušča možnost nenadzorovane eskalacije s katastrofalnimi posledicami za celotno človeštvo. 

V zadnjih mesecih je soseščina Evropske unije postala pravcati ognjeni obroč, tako na vzhodu kot na jugu. Še posebej smo zaskrbljeni zaradi nenehne ruske agresivne vojne proti Ukrajini ter bolečine armenskega ljudstva na območju Kavkaza.

Trpimo z vsemi žrtvami barbarskih terorističnih napadov, ki so bili 7. oktobra izvedeni v Izraelu in posledičnega uničujočega nasilja, ki se odvija v Palestini.

Z globoko žalostjo molimo za vse žrtve teh in drugih konfliktov po svetu, zlasti za otroke. Prav tako želimo izraziti svojo bližino njihovim družinam in vsem, ki trpijo zaradi posledic vojne in nasilja.

Takšna mednarodna polarizacija in regionalna nestabilnost imata posledice tudi za evropske družbe, saj vzbujata strahove, slabita dialog in ogrožata socialno kohezijo. V več evropskih državah se krepijo nevarni pojavi, kot so antisemitizem, radikalizacija in ksenofobija, ki jih pogosto spodbuja sistematično širjenje dezinformacij ter vodijo v nasilni ekstremizem in terorizem, kar odločno obsojamo v vseh oblikah in izrazih.

Radi bi spomnili na uvodne besede nepozabne izjave častitljivega Roberta Schumana: »Svetovnega miru ni mogoče ohraniti brez ustvarjalnih prizadevanj, sorazmernih z nevarnostmi, ki ga ogrožajo.«

V sozvočju z našim svetim očetom, papežem Frančiškom, ki je marca 2023 nagovoril COMECE, pozivamo voditelje EU in vse evropske državljane, naj ponovno odkrijejo in sprejmejo dvoje velikih sanj evropskih ustanovnih očetov: enotnost in mir. Korenine, vrednote in sporazumi Evropske unije nas vse pozivajo, naj se ponovno podamo na to pot.

Sanjamo o Evropi, ki bo v celoti izkoristila svoj potencial za reševanje sporov in prižiganje luči upanja ter bo delovala kot enotna, zaupanja vredna in povezovalna sila, ki bo spoštovala demokratična načela in pravno državo znotraj in zunaj svojih meja.

Ponovno želimo poudariti, da je mir več kot le odsotnost vojne in nasilja. Za vzpostavitev miru so potrebna tudi usklajena prizadevanja za spodbujanje človekovega dostojanstva, pravičnosti, celostnega človeškega razvoja in skrbi za stvarstvo. 

Politične predstavnike naše Unije odločno spodbujamo, naj imajo dejavno vlogo pri oblikovanju in ponujanju prenovljene vizije stabilnosti, pravičnosti in miru na celini in v svetu.  Evropska unija se ne sme prepustiti logiki vojne, temveč mora začeti nove procese dialoga in razviti usklajeno diplomacijo miru. Da bi postala pravi most in mirovnik v svoji soseščini in v svetu, bi morala EU prevzeti tudi vodilno vlogo pri obnovi svetovne arhitekture miru, ki temelji na učinkovitem multilateralizmu in spoštovanju mednarodnega prava, vključno s spoštovanjem suverenosti, ozemeljske celovitosti in politične neodvisnosti drugih držav.

Skladno izvajanje svetovnih sporazumov o nadzoru nad orožjem, neširjenju orožja in razoroževanju bi moralo biti prav tako prednostna naloga zaradi krepitve medsebojnega zaupanja kot stebra mednarodne stabilnosti.

Izgradnja trajnega miru zahteva tako arhitekte kot gradbenike, zato smo vsi poklicani, da prispevamo k tej skupni nalogi in spodbujamo kulturo srečanja, solidarnosti in miru.

Z molitvijo k Mariji, Kraljici miru, prosimo Gospoda za dar sprave in miru za naš izmučeni svet. »Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi« (Mt 5,9).

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.