Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Anja Bah Žibert (foto: SDS)
Anja Bah Žibert | (foto: SDS)

Kanal C0, posledica Jankovićeve samovolje

Slovenija | 14.11.2023, 13:53 Marcel Krek

Državni zbor je julija ustanovil preiskovalno komisijo za ugotavljanje politične odgovornosti pri vodenju spornega projekta gradnje kanala C0 v Ljubljani. Komisija, v kateri je po en poslanec iz vseh poslanskih skupin, je v tem času pridobila že zajetno količino dokumentacije. Ta po besedah vodje komisije, poslanke SDS Anje Bah Žibert, kaže na samovoljo in izsiljevanje ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Preiskovalna komisija se je dela lotila zaradi suma, da so oziroma so bili postopki pri vodenju projekta Kanal C0 nepregledni, nezakoniti in z izigravanjem zakonodaje. "Komisija je ta trenutek, prvič, še vedno v fazi zbiranja in pregledovanja dokumentacije, pogovarjamo pa se tudi že o prvih nadaljnjih postopkih, v katerih pa ta trenutek težko govorim, saj zadeva še ni tako daleč," je za naš radio pojasnila Bah Žibertova. Po njenih besedah komisiji dokumentacijo pošiljajo tako pravne kot fizične osebe.

Ali MoL zavlačuje?

Kljub temu pa člani komisije opažajo zavlačevanje s strani Mestne občine Ljubljana. Komisija je zato mestnim oblastem nekoliko podaljšala rok za posredovanje zahtevane dokumentacije: "Vendar pa absolutno ne tako, kot so si želeli, to je do začetka naslednjega leta," je bila jasna Bah Žibert in dodala: "Najbolj smešno se mi zdi, da je eden od argumentov ta, da nekaj sto strani materiala ne morejo skopirati in posredovati." Sogovornica v primeru, da se mestna občina ne bo držala podaljšanega časovnega okvirja, ne izključuje sodne poti za pridobitev omenjene dokumentacije.

Bojim se, da pri nas korupcija, izsiljevanje in zastraševanje, dejansko lahko ogrozijo tudi čisto pitno vodo za več kot 300 tisoč državljanov. - Anja Bah Žibert, SDS

Korupcija. Če, kakšna in kje?

Koalicija medtem zahteva izredno sejo o korupciji. Po mnenju sogovornice gre koruptivne obrise iskati tudi pri projektu izgradnje kanala C0. "Imam občutek, kot da, ne bom rekla vsi, ampak tisti, ki so bili vključeni in v različne postopke, ko da imajo prvo rezultat, ki ga seveda nekdo izsili, kakšen mora biti, potem pa oni delajo vse na tem, da pridejo točno do tega rezultata." Vodja preiskovalne skupine se zato boji, da korupcija, izsiljevanje, in zastraševanje, "dejansko lahko ogrozijo tudi čisto pitno vodo za več kot 300 tisoč državljanov." Bah Žibertova zato na omenjeni seji želi tudi razpravo o vplivu Jankovića na gradnjo kanala C0.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.