Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pomoč Rdečega križa (foto: www.rks.si)
Pomoč Rdečega križa | (foto: www.rks.si)

Kako Rdeči križ porablja zbrane donacije po poplavah?

Sociala | 09.11.2023, 09:55 s. Meta Potočnik

Humanitarne organizacije so za prizadete v poplavah zbrale kar nekaj milijonov evrov. In ker na družbenih omrežjih in v pogovorih med ljudmi večkrat zaznamo vprašanja, koliko je teh sredstev ter kdo in kako jih porablja, smo tudi Rdeči križ Slovenije prosili za natančnejše podatke.

Konec oktobra smo podobna vprašanja že zastavili tudi Slovenski karitas in poročali o njihovih odgovorih. Namestnica generalne sekretarke Rdečega križa Slovenije, mag. Nuška Jerman, nam je posredovala odgovore na naša vprašanja:

Koliko denarja ste prejeli od države?

Od države smo prejeli 5,5 milijona evrov (5 milijonov iz naslova poplav in 500 tisoč iz naslova neurij), kar je bilo razdeljeno in sicer: 500.112,19 EUR smo razdelili med skupno 434 upravičencev, 5.001.044,00 EUR pa 4419 upravičencem.

Koliko so vam darovali posamezniki in druge organizacije?

Od posameznikov smo do sedaj prejeli 3,6 milijona evrov: milijon evrov smo najbolj prizadetim prek naših območnih združenj razdelili v obliki vrednostnih kartic, dostavili in razdelili smo tudi za več kot 400 tisoč evrov materialne pomoči (pitna voda, hrana in prehranskih izdelki, higienski pripomočki in potrebščine, čistila ...) ter več kot 200 razvlažilcev. Naša območna združenja so prejšnji teden na najbolj prizadetih območjih med upravičence razdelila za skupno pol milijona evrov vrednostnih kartic trgovca Merkur, ki so v prvi vrsti namenjena za nakup izdelkov bolj tehnične narave.

Kako ste ta sredstva porabili?

Po sklepu posebne komisije smo pri Rdečem križu Slovenije do konca meseca oktobra izplačali milijona evrov tistim najbolj prizadetim in ranljivim, in sicer na območnih združenjih, ki so bila med neurji oz. poplavami najbolj prizadeta. Obseg škode je bil seveda mnogo večji in zato pri Rdečem križu Slovenije kot prvi pomočnik javnim oblastem v primeru nenadnih nesreč še naprej skrbimo predvsem za najbolj ranljive, prebivalstvu še naprej nudimo tudi prvo psihološko pomoč in laično psihosocialno podporo. Pričakujemo pa, da bomo v prihajajočih tednih več pozornosti primorani posvetiti socialno ogroženim, še posebej tistim, ki so jih še dodatne prizadele poletne ujme.

Koliko je pri vas zaposlenih oseb?

Na sedežu Rdečega križa Slovenije – zvezi združenj, je zaposlenih 25 ljudi (od tega 5 na projektih), v enoti Zdravilišče RKS Debeli rtič pa še 72. Vse finančne podatke lahko najdete na spletnih straneh AJPES-a oz. v naših letnih poročilih, same plače pa določa Zakon o humanitarnih organizacijah.

Prisluhnite celotnemu pogovoru z Nuško Jerman!

Sociala
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...